Skoči do osrednje vsebine

Dan odprtih vrat za srednje šole 2024

Urad Republike Slovenije za meroslovje je ponovno odprl svoja vrata dijakom in profesorjem srednjih šol. V okviru tako imenovanih dnevov odprtih vrat so prostore urada in laboratorijev obiskali dijaki iz različnih koncev Slovenije.

Spoznali so področje meroslovja in pomen merjenj na nekoliko bolj drugačen, zanimiv način.

Tudi letos smo dan odprtih vrat izvedli tudi v virtualni obliki in s tem prenesli meroslovje, merske enote in merilne instrumente direktno v učilnice, k pouku.  

Večina dijakov se na dnevih odprtih vrat prvič sreča z Uradom RS za meroslovje in so presenečeni, ko spoznajo, da se z meroslovjem dejansko srečujejo vsak dan, na vsakem svojem korak pa se tega niti ne zavedajo, kot tudi ne, da jim bije srce in dihajo. Tako je tudi z meroslovjem, ki nas spremlja od rojstva do smrti, a je očem nevidno.

Program obiska smo tudi letos prilagodili študijskim programom in predhodnim željam profesorjev ter tako še dodatno iz prakse utrdili njihovo znanje o merskih enotah, zakonskih merilih, pretvarjanju merskih enot, pravilnem zapisovanju formul, fizikalnih veličinah in še bi lahko naštevali.

Prepričani smo, da bodo nova znanja uspešno uporabili v šoli, svojem življenje kot tudi kasneje na delovnem mestu.