Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin na večerji zunanjih ministrov EU-Svet za sodelovanje v zalivu

Državni sekretar Marko Štucin se je v Bruslju udeležil delovne večerje ministrov za zunanje zadeve ob robu Vrha EU-Svet za sodelovanje v zalivu (ang. Gulf Cooperation Council - GCC).
skupinska fotografija

Državni sekretar Štucin na večerji zunanjih ministrov EU-Svet za sodelovanje v zalivu | Avtor: EU Council

Na večerji so ministri in njihovi namestniki pripravljali zasedanje prvega vrha EU-GCC, ki bo potekal 16. oktobra 2024, v Bruslju. Udeleženci so imeli poglobljeno razpravo o stanju na Bližnjem vzhodu, vlogi Irana v regiji in izzivih na rogu Afrike. EU želi krepiti partnerstvo z GCC, zlasti na področju regionalne varnosti in gospodarskega sodelovanja ter si prizadeva za krepitev dialoga o različnih svetovnih izzivih, kot so podnebne spremembe, digitalizacija in boj proti terorizmu. Slovenija pozdravlja in podpira krepitev strateškega partnerstva z GCC.

Državni sekretar Štucin je v razpravi obsodil stopnjevanje nasilja v Libanonu in dodatno zaostrovanje med Hezbollahom in Izraelom. Slovenija poziva vse strani k vzdržanju od nasilja in izogibanju dodatne eskalacije razmer. Ob tem je opozoril, da ne smemo pozabiti na humanitarian katastrofo v Gazi ter pozval k prekinitvi ognja. V tem pogledu je izpostavil aktivnosti Slovenije kot nestalne članice Varnostnega sveta OZN.