Skoči do osrednje vsebine

Mednarodni dan slovarjev in 10 let portala Fran.si

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko se je ob mednarodnem dnevu slovarjev udeležila slovesnosti ob 10. obletnici delovanja odprtega jezikovnega portala Fran.si. Ob tej priložnosti je v Atriju ZRC v Ljubljani podelila tudi štipendije Škrabčeve ustanove, s katerimi spodbujajo mlade pri znanstvenem raziskovanju slovenskega jezika.

Portal Fran.si, ki se nenehno posodablja, je v prvem desetletju svojega obstoja postal nepogrešljivo orodje vseh, ki pri svojem delu uporabljajo slovenski jezik. Spletno zbirko je leta 2014 vzpostavil Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU. Poleg slovarjev vsebuje še jezikovno svetovanje, dialektološki atlas, e-knjige v pdf formatu ter nekatere druge vsebine. 

Ministrica dr. Asta Vrečko: »Z velikim občudovanjem obeležujemo deset let portala Fran.si, ki je postal ključni vir za vse, ki potrebujemo kdaj kakšno razlago, pravopisni nasvet ter razširjamo svojo vednost in znanje slovenskega jezika. V času, ko digitalna orodja hitro spreminjajo načine našega delovanja, je Fran svetel primer, kako lahko tehnologija v službi znanosti in jezikovne natančnosti omogoči dostop do izjemnih jezikoslovnih vsebin. S 45 slovarji in milijoni poizvedb je portal neprecenljivo orodje, ki širi naše razumevanje jezika in njegove vloge v sodobni družbi. Z veseljem pozdravljam tudi razširitev v obliki večjezičnega portala Franja.eu, ki uporabnikom omogoča dostop do večjezičnih slovarjev.

Fran, Franček in Franja ter jezikovne svetovalnice nam olajšajo naša življenja, bogatijo naše znanje in nas z brezplačnim dostopom do teh vsebin uvrščajo med najbolj razvite države sveta. Premalokrat se zavedamo, da brezplačen dostop do slovarjev in jezikovnih svetovalnic ni samoumeven, da za tem stoji dolgoletno delo in vizija mnogih sodelavcev in sodelavk Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša, v prvi vrsti direktorja dr. Kozme Ahačiča, ki se jim zahvaljujem in jim iz srca čestitam. Da si življenja in dela brez njih in jezikovnih portalov ne predstavljamo več, pa kažejo tudi izjemne številke obiskov in vsakodnevnih uporabnikov.«

Ministrstvo za kulturo sofinancira Fran.si od leta 2017. Ministrstvo je spletni portal do letos sofinaciralo v skupni vrednosti 1.679.053,44 evra. Aktualni dvoletni projekt, ki se je začel letos in ga sofinancira ministrstvo, nosi naslov Delimo (si) slovarje: Fran in Franček.

Po desetih letih Fran.si omogoča iskanje po 45 slovarjih (izvorno jih je obsegal 21), jezikovnem atlasu, najpogostejših zbirkah dveh jezikovnih svetovalnic in 14 zbirkah. Vsak dan ga obišče več kot 180.000 iskalcev besed z vsega sveta, ki opravijo okoli 300.000 poizvedb. V desetih letih je skupno število iskanj na portalu že preseglo 440 milijonov. 

Leta 2021 je Fran dobil mlajšega brata Frančka, portal slovenskega jezika za mlade, letos pa se jima je pridružila še Franja, večjezični slovarski portal. Ime je dobil po slovenski političarki, narodni dami in svetovljanki Franji Tavčar. Na njem so brezplačno dostopni slovensko-tujejezični in tujejezično-slovenski slovarji. Uporabniki na portalu lahko preverjajo pomen tujih besed, hkrati pa povezava s portalom Fran omogoča tudi razlago besed v slovenščini. Franček, Jezikovna svetovalnica za učitelje slovenščine in šolski slovar slovenskega jezika je iz Evropskega socialnega sklada pridobil 880.000,00 evrov in se je izvajal od julija 2017 do konca septembra 2021.

Mednarodni dan slovarjev in 10-letnico portala Fran so na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša obeležili z vrsto dogodkov, tudi z znanstvenim simpozijem o slovarjih v digitalnem okolju in okroglo mizo s slovarskimi uporabniki z naslovom Slovar – krmar, čuvar, šušmar ali … car?