Skoči do osrednje vsebine

Predsednica republike na Diplomatski akademiji: Slovenija je mednarodno spoštovan partner

Novo izobraževalno leto na Diplomatski akademiji Ministrstva za zunanje in evropske zadeve je danes otvorila predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc s slavnostnim predavanjem z naslovom "Teme in dileme slovenske zunanje politike."
Predsednica na Diplomatski akademiji

Predsednica | Avtor: STA

"Slovenija ni osamljen otok v oceanu, temveč se mora kot mala država aktivno vključevati v mednarodne procese," je poudarila predsednica republike. Ob tem je izrazila zahvalo in pohvalo visoko strokovnemu delu slovenske diplomacije, zaradi česar je Slovenija v mednarodni skupnosti prepoznana kot pošten partner, ki želi pomagati pri reševanju aktualnih evropskih in mednarodnih izzivov. Predsednica Pirc Musar je v preglednem predavanju podala svoje poglede in izkušnje glede širitve Evropske unije, reforme Varnostnega sveta Organizacije Združenih narodov, odziva na podnebne spremembe in regulacije področja umetne inteligence.

Ministrica Tanja Fajon je v uvodnem nagovoru izrazila posebno veselje, da na ministrstvu prvič gostimo predsednico republike, kar je edinstvena priložnost za pogovor s slovenskimi diplomati o vseh aktualnih zunanjepolitičnih izzivih. "Z Uradom predsednice zelo dobro sodelujemo, z redno izmenjavo pogledov in stališč, kar pomembno prispeva k temu, da Slovenija v mednarodnem prostoru nastopa z enim glasom, za mir in za diplomatski dialog. Zato je naša diplomacija dosledna in spoštovana, kar nenazadnje dokazuje naše uspešno opravljeno predsedovanje Varnostnemu svetu Združenih narodov," je poudarila zunanja ministrica.

Diplomatska akademija Ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ), ki je bila ustanovljena januarja 2020, zagotavlja sodobno študijsko izobraževanje in strokovno usposabljanje za zaposlene diplomate na MZEZ.  Glede na potrebe slovenske diplomacije in dinamiko v mednarodnem okolju je diplomatsko izobraževanje osredotočeno na prenos teorije v prakso, obravnavo praktičnih primerov in izkušenj, poleg osnovnih usposabljanj za zahtevane diplomatske izpite vključuje diplomatske veščine, aktualne diplomatske teme kot tudi specifične module izobraževanj - predsedovanje EU, humanitarno diplomacijo, okoljsko diplomacijo itd.