Skoči do osrednje vsebine

Premier: »Podpiramo ukrepe, ki bi pripeljali do zaustavitve vojnih razmer in vojaških napadov«

Predsednik vlade dr. Robert Golob se danes v Bruslju udeležuje prvega vrha med Evropsko unijo in Svetom za sodelovanje v Zalivu (GCC). Vrhu sopredsedujeta predsednik Evropskega sveta Charles Michel in katarski emir, šejk Tamim bin Hamad Al Thani, kot rotirajoči predsednik GCC.
Premier dr. Golob pred zastavami

Premier dr. Robert Golob na prvem vrhu med EU in Svetom za sodelovanje v Zalivu ter na zasedanju Evropskega sveta | Avtor: European Union

1 / 2

Vrh ponuja priložnost za razvoj tesnejšega partnerstva z GCC in njegovimi državami članicami (Združenimi arabskimi emirati, Kraljevino Bahrajn, Kraljevino Saudovo Arabijo, Sultanatom Omanom, Državo Katar in Državo Kuvajt), ki so geostrateške partnerice v težkih geopolitičnih razmerah.

Voditeljice in voditelji imajo na dnevnem redu razpravo o skupnih izzivih, gospodarskem sodelovanju, energiji, trajnosti in povezljivosti. »Verjamem, da bo večina pogovorov tekla o katastrofalnih razmerah na Bližnjem vzhodu, kako doseči premirje, kako pripeljati humanitarno pomoč in, seveda, kako ustaviti eskalacijo vojnih razmer,« je ob prihodu na vrh v izjavi za medije povedal premier dr. Robert Golob.

Dodal je, da so se voditelji devetih mediteranskih držav članic EU o tem pogovarjali in poenotili pretekli teden na srečanju na Cipru. »To je bil velik napredek in želim si, da bi tudi danes lahko dosegli podobno enotnost, vsaj kar se humanitarne pomoči in premirja tudi na nivoju celotne Evropske unije. Slovenija se je zavzela za to, da podpre položaj Jordanije, ki je ena redkih držav, ki je garant stabilnosti in miru na Bližnjem vzhodu,« je povedal premier dr. Golob.

»Prvič imamo priložnost, da z zalivskimi državami neposredno spregovorimo na regionalni ravni o tej problematiki. Veselim se te razprave,« je povedal premier in dodal, da je vloga Jordanije podobna vlogi Slovenije v Varnostnem svetu ZN. »Gre za večplastno zadevo. Jordanija je zelo aktivna tudi pri dostavi humanitarne pomoči, ima na tem področju v regiji pomembno vlogo. Načrt, kako dostaviti humanitarno pomoč v Gazo, je ena od točk, o kateri bomo razpravljali,« je dodal premier. Voditeljice in voditelji se bodo dotaknili tudi zaveze mednarodne skupnosti, tako Združenih narodov kot tudi Evropske unije, da ne pride do eskalacije razmer v Libanonu.

»Kot vidimo, Izrael tu ne popušča. Mislim, da lahko jutri na Evropskem svetu, še bolj kot danes, razvijemo debato o tem, na kakšen način in s katerimi ukrepi lahko Izrael prisilimo k prenehanju z vojaškimi aktivnostmi v Libanonu, še posebej pa z napadi na misijo Združenih narodov,« je povedal premier. »Slovenija skupaj z ostalimi članicami poziva Izrael, da takoj preneha z napadi,« je dodal.

Kar zadeva Jordanijo, je premier povedal, da gre poleg humanitarnega načrta za Gazo tudi za vprašanje, na kakšen način pomagati Jordaniji s finančnimi sredstvi in z drugimi ukrepi, da zavaruje svoje ozemlje. »Slovenija podpira vse ukrepe, ki bi pripeljali do zaustavitve vojnih razmer in vojaških napadov Izraela tako na Libanon kot Gazo. Smo med aktivnimi podporniki embarga na izvoz orožja in tega, da se v okviru pridružitvenega sporazuma odpre vprašanje človekovih pravic.«

Premier je ponovno povedal, je edina politična rešitev, rešitev dveh držav. »O tem je bilo že veliko govora, a žal doslej ni bilo napredka. Tako Netanjahu in njegova vlada kot tudi Hamas zavračata to rešitev in ju bo treba očitno na neki način k temu prisiliti z drugimi ukrepi. Mednarodna skupnost je tista, ki bo nosila velikansko odgovornost. Vsaka pobuda je koristna, vendar se bojim, da smo še precej daleč od rešitve,« je povedal premier dr Golob. Dodal je, da se z današnjim vrhom odpira prva možnost za napredek na to temo. »Edina rešitev bi bila, da Evropa in zalivske države pod okriljem Združenih narodov oblikujejo nekakšno zavezništvo, ki bi na eni strani prevzelo varnostne garancije za Izrael, na drugi strani pa tudi nadzor nad Gazo,« je še povedal premier in dodal, da po njegovem mnenju v tem trenutku to še ni možno.

Spomnimo, da je premier dr. Golob na novinarski konferenci po zasedanju voditeljev MED-9 prejšnji teden napovedal, da bo Slovenija predlagala sklep, v katerem bi Evropska unija priznala vlogo Jordanije za pomen stabilnosti v regiji, in da mora unija narediti vse, da zavaruje varnost Jordanije in njenih meja. Predsednik vlade dr. Golob je že na oktobrskem zasedanju Evropskega sveta 2023 predstavil predlog Slovenije, da Evropska unija prepozna pomembno vlogo Jordanije in Egipta v prizadevanjih za stabilnost in mir na Bližnjem vzhodu. Sklep je bil nato na Evropskem svetu sprejet junija 2024.

Jutri, v četrtek, 17. oktobra, se bo premier dr. Golob udeležil oktobrskega zasedanja Evropskega sveta. Evropski voditelji bodo razpravljali o vojni agresiji Rusije v Ukrajini v vseh njenih razsežnostih ter o nadaljnji celoviti podpori Ukrajini in njenemu prebivalstvu, pa tudi o najnovejšem dogajanju na Bližnjem vzhodu, zlasti o kritičnem stopnjevanju nasilja v regiji.