Skoči do osrednje vsebine

Vojaški muzej Slovenske vojske odprl priložnostno razstavo 75. obletnica Ženevskih konvencij

Danes je na Ministrstvu za obrambo Republike Slovenije potekalo odprtje priložnostne razstave z naslovom 75. obletnica Ženevskih konvencij. Zbrane sta nagovorila državni sekretar Ministrstva za obrambo dr. Damir Črnčec ter generalni direktor Direktorata za vojne veterane in vojaško dediščino mag. Matjaž Ravbar. Avtor razstave je kustos Vojaškega muzeja Slovenske vojske mag. Mladen Horvat.

Državni sekretar dr. Damir Črnčec je poudaril, da smo v Sloveniji vedno spoštovali mednarodno pravo in Ženevske konvencije. »To je temelj, na katerem gradimo prihodnost in s katerim zagotavljamo, da se kršitve vojaškega prava ne bodo tolerirale,« je dejal. Povedal je tudi, da pripadniki Slovenske vojske delujejo v skladu z mednarodnim vojaškim pravom, tako doma kot v tujini, na kar jih pripravimo že pred odhodom na mednarodne misije. Lekcije iz preteklih vojn so namreč ključno vodilo, da se izognemo prihodnjim konfliktom. Državni sekretar je spomnil tudi na slovensko osamosvojitveno vojno, med katero so bili vsi vojni ujetniki jugoslovanske vojske, ki so se predali na slovenskem ozemlju, obravnavani v skladu z mednarodnim vojaškim pravom, na kar smo še posebej ponosni. »To bi moral biti tudi način, kako bi se morali reševati sodobni konflikti – mednarodno vojaško pravo bi moralo biti pravna osnova za njihovo reševanje, čeprav v praksi tega ne vidimo pogosto,« je še dejal državni sekretar dr. Damir Črnčec.

Razstava obiskovalcu predstavi štiri ženevske konvencije, ki skupaj s tremi dodatnimi protokoli predstavljajo temelj mednarodnega humanitarnega prava med oboroženimi konflikti, saj predstavljajo pravne standarde za humano ravnanje v vojni ter opredeljujejo osnovne pravice vojnih ujetnikov, vojaškega in medicinskega osebja, civilistov ter določajo pravila za zaščito in skrb za ranjence in bolnike na območju vojaških spopadov in v zaledju. Slovenska Teritorialna obramba, Milica in Rdeči križ so ženevske konvencije prvič uporabili med osamosvojitveno vojno leta 1991, predvsem za zagotavljanje pomoči ranjencem ter omogočanje prebeglim in ujetim vojakom JLA, da so se vrnili domov. Tudi po osamosvojitvi Slovenija dosledno zagovarja spoštovanje načel mednarodnega humanitarnega prava.