Skoči do osrednje vsebine

Vsakemu enajstemu Zemljanu je odvzeta pravica do hrane

Letošnji svetovni dan hrane - 16. oktober - je posvečen hrani kot človekovi pravici. Slovenija je prehransko varnost izbrala za osrednjo temo 12. slovenskih razvojnih dnevov, ki potekajo od 15. do 22. oktobra.
skupinska fotografija

Delimo tudi Najboljše novice sveta, posvečene prehranski varnosti | Avtor: STA

1 / 3

Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (ang. Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO) skupaj z državami članicami ob letošnjem dnevu v ospredje postavlja hrano kot človekovo pravico s temo Pravica do hrane za boljše življenje in boljšo prihodnost: nikogar ne puščamo ob strani. Čeprav je hrana osnovna človeška potreba, je dostop do ustrezne hrane za milijarde ljudi še vedno nedosegljiv. Z današnjim dnem ozaveščamo, da mora imeti vsakdo dostop do zadostne, varne, ustrezne in hranljive hrane, ki omogoča človeku ohranjanje zdravja in normalnega telesnega razvoja.

Zaradi pandemije covida-19, konfliktov in vremenskih pretresov se število ljudi, ki se soočajo z lakoto, povečuje. V lanskem letu se je z lakoto spopadalo preko 730 milijonov ljudi, kar pomeni, da je vsakemu enajstemu prebivalcu sveta odvzeta pravica do hrane. Ženske so v primerjavi z moškimi nesorazmerno bolj prizadete: kljub temu, da so ženske odgovorne za polovico svetovne proizvodnje s hrano, imajo skoraj za tretjino več možnosti za resno negotovost preskrbe s hrano. Drugi cilj trajnostnega razvoja Agende 2030 – odprava lakote, doseganje prehranske varnosti in boljše prehrane ter spodbujanje trajnostnega kmetijstva – tako za mednarodno skupnost predstavlja velik izziv, ki ga bomo težko dosegli do leta 2030.

Slovenija čuti veliko odgovornost, da prispeva k boju proti negotovosti preskrbe s hrano. Od leta 2021 je močno okrepila podporo razvojnim in humanitarnim projektom, katerih glavni ali pomemben cilj je prehransko varnost. Leta 2022 je za pomoč v hrani namenila preko dva milijona evrov, leta 2023 preko tri milijone. Slovenija pomoč na tem področju zagotavlja preko uveljavljenih mednarodnih ali domačih organizacij in partnerjev, kot so Svetovni program za hrano (angleško World Food Programme - WFP), Mednarodni odbor Rdečega križa ( International Committee of the Red Cross - ICRC) ter preko razvojno-humanitarnih projektov, ki jih izvajajo slovenske nevladne partnerske organizacije.

Več o prispevku Slovenije k prehranski varnosti najdete tukaj.