Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Gabrič na Mednarodni konferenci o razminiranju v Ukrajini

V Lozani se danes in jutri pod pokroviteljstvom švicarske in ukrajinske vlade odvija Mednarodna konferenca o razminiranju v Ukrajini. Na dogodku, ki sta ga otvorila švicarska predsednica Viola Amherd in ukrajinski premier Denys Shmyhal, so se zbrali visoki predstavniki vlad, mednarodnih organizacij ter strokovnjaki z vsega sveta, da bi okrepili sodelovanje na področju humanitarnega razminiranja.

Državna sekretarka dr. Melita Gabrič je na konferenci nastopila v vlogi moderatorke panela "Ljudje." Na panelu so sodelovali odgovorna uradnica Centra za preprečevanje konfliktov pri OVSE Kate Fearon, predstavnik UNICEF-a v Ukrajini Munir Mammadzade, državni sekretar pri ministru za civilno obrambo Švedske Johan Berggren ter ustanovitelj rehabilitacijskega centra Superhumans v Ukrajini Andrey Stavnitser, ki se je posebej zahvalil Sloveniji za njeno podporo. 

Razprava je izpostavila osrednji pomen humanitarnega razminiranja za družbeno in gospodarsko okrevanje. Državna sekretarka Gabrič je poudarila zavezanost Slovenije k zagotavljanju človekove varnosti in zaščite, pri čemer so programi protiminskega delovanja in podpore žrtvam min med ključnimi nalogami za ponovno socialno in ekonomsko integracijo lokalne skupnosti. Ob tem je izpostavila delo ITF - Ustanova za krepitev človekove varnosti, ki s svojo ekspertizo deluje na terenu. Državna sekretarka Gabrič je poudarila, da slovenska razvojna in humanitarna pomoč Ukrajini vključuje projekte protiminskega delovanja, osredotočene na ozaveščanje o tveganjih, zagovorništvo, krepitev zmogljivosti, pripravljenost na konflikte, zaščito ter celovito podporo žrtvam, vključno s psihosocialno in rehabilitacijsko pomočjo za najbolj ranljive skupine. 

Prav tako je izpostavila, da Slovenija kot nestalna članica Varnostnega sveta za mandat 2024–2025 potrjuje svojo zavezanost pravičnemu in trajnemu miru v Ukrajini, s poudarkom na obnovitvi njene ozemeljske celovitosti.

Ob robu konference se je tudi ločeno srečala z namestnikom ministra za gospodarstvo Ukrajine Ihorjem Bezkaravainyijem.