Skoči do osrednje vsebine

Minister Maljevac končal dvodnevni uradni obisk v Nemčiji

Minister Simon Maljevac si je drugi dan uradnega obiska Nemčije v Berlinu ogledal stanovanjski projekt »Urbano novo življenje – novo življenje na Briesestrasse«, se srečal s poslancem Bundestaga in parlamentarnim državnim sekretarjem na nemškem zveznem ministrstvu za zdravje dr. Edgarjem Frankejem ter obiskal socialni center za oskrbovana stanovanja in podporne dejavnosti Gotenburger Strasse.

Minister Maljevac si je v uvodu druge dne uradnega delovnega obiska Nemčije ogledal stanovanjski projekt »Urbano novo življenje – novo življenje na Briesestrasse« v Berlinu. Gre za nekonvencionalen stanovanjski kompleks s sto javnimi najemnimi stanovanji, ki so cenovno dostopna in zgrajena na trajnosten način. Ena od arhitekturnih prednosti kompleksa je možnost prenove stavbe, ki se ji lahko doda nove enote, s čimer se poveča njena stanovanjska zmogljivost. Stanovanjski kompleks je ministru Maljevcu predstavil generalni direktor berlinskega stanovanjskega združenja Stadt und Land Wohnimmobilien-Gesellschaft Ingo Malter. Združenje ima v svojem fondu več kot 52 tisoč stanovanj v nemški prestolnici.

V ospredju uradnega dvostranskega srečanja ministra Simona Maljevca ter poslanca Bundestaga in parlamentarnega državnega sekretarja na nemškem zveznem ministrstvu za zdravje dr. Edgarja Frankeja so bili pogovori o izzivih na področju izvajanja dolgotrajne oskrbe v Sloveniji in Nemčiji. Sogovornika sta si izmenjala informacije o delovanju sistema dolgotrajne oskrbe ter kje na podlagi izkušenj v izvajanju reforme vidita največje težave. Minister Maljevac je dal pobudo, da bi državi okrepili sodelovanje na tem področju. Pri tem so ga še posebej zanimale izkušnje in prilagoditve, ki jih je v času uveljavljanja sistema dolgotrajne oskrbe naredila Nemčija na področju metodologije ocenjevanja. Minister je poslanca in parlamentarnega državnega sekretarja dr. Frankeja ter vodstvo ministrstva povabil na obisk v Slovenijo, kjer bi nadaljevala izmenjavo izkušenj.

Delovno srečanje, sogovorniki sedijo za mizo

Delovno srečanje ministra ter poslanca Bundestaga in parlamentarni državni sekretar | Avtor: Ministrstvo za solidarno prihodnost

1 / 2

Minister Maljevac je uradni dvodnevni delovni obisk v Nemčiji zaključil z ogledom berlinskega socialnega centra za oskrbovana stanovanja in podporne dejavnosti Gotenburger. Stanovanjska stavba združuje javna najemna stanovanja, stanovanjske skupine in oskrbovana stanovanja za različne ranljive skupine. Predstavniki socialnega centra so ministru predstavili organizacijski koncept delovanja, razvoj investicije in predstavitev vseh organizacij, ki sodelujejo v programu. Sledila sta ogleda dveh stanovanjskih skupin. Minister Maljevac si je najprej ogledal skupino, namenjeno materam samohranilkam, ki izhajajo iz tujih rizičnih območij in potrebujejo pomoč pri zagotavljanju skrbi za otroke. Nato pa še skupino, v kateri so mlade queer osebe s težavami pri učenju in vključevanju v šolsko okolje, ki jim sobivanje v skupnosti omogoča varno in sprejemajoče bivalno okolje.

Minister Maljevac na ogledu prostorov socialnega centra

Ogled socialnega centra za oskrbovana stanovanja in podporne dejavnosti Gotenburger Strasse | Avtor: Ministrstvo za solidarno prihodnost

1 / 3