Skoči do osrednje vsebine

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko na slovesnosti ob odprtju Kulturnega centra Škocjan

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko se je v Škocjanu udeležila slovesnosti ob odprtju Kulturnega centra Škocjan. Ministrstvo za kulturo je za izgradnjo namenilo 1,4 milijona evrov.

Ministrstvo za kulturo je za izgradnjo Kulturnega centra Škocjan, ki se je začela leta 2022, zagotovilo 1,4 milijona evrov. Celotna investicija je bila dobrih 6 milijonov evrov, Ekosklad je prispeval 355.000 evrov, preostala sredstva pa Občina Škocjan.

S tem večnamenskim objektom Občina Škocjan in širša regija pridobivata boljše prostorske pogoje za kulturno ustvarjanje, razvoj obstoječih in novih kulturnih dejavnosti, organizacijo kulturnih prireditev in drugih dogodkov ter za lokalno knjižnico in enoto vrtca. 

Ministrica dr. Asta Vrečko je ob odprtju poudarila: »Nov Kulturni center Škocjan bo pomembno pripseval k decentralizaciji kulture, kar je tudi ena izmed prioritet našega mandata – približati kulturo vsem. Postal bo del razširjene mreže kulturnih domov po Sloveniji, ki je ena izmed stebrov naše skupnosti. Svoj novi dom bodo tu našla kulturno-umetniška društva in druge lokalne organizacije. Postal bo nov prostor druženja, izmenjave idej, snovanja novih projekov in medgeneracijskega sodelovanja. Možnost pa bo za gostovanja večjih kulturnih ustanov in organizacije prireditev. Kulturni center ni le prostor za kulturne dogodke – je kraj, kjer se srečuje skupnost, kjer se ohranjajo in ustvarjajo vezi, kjer se na temeljih zgodovine in tradicije oblikuje sodobnost in iščejo vizije prihodnosti.«

Glavni del novega kulturnega centra je prostorna večnamenska dvorana, opremljena z vrhunsko akustiko, sodobnim ozvočenjem ter odrsko razsvetljavo, ki omogoča izvedbo zahtevnih kulturnih prireditev in koncertov, hkrati pa je prilagodljiva za manjše, intimnejše dogodke. Dvorana ima 260 sedežev. 

Poleg osrednje dvorane ponuja kulturni center tudi manjše prostore, ki so namenjeni delavnicam, predavanjem in manjšim prireditvam. Kulturni center bo namenjen tudi lokalnim društvom, šolam in drugim organizacijam. Prostor pa je tudi za kavarno. 

Pomemben del tega novega objekta je tudi Knjižnica Škocjan, ki je podružnica Knjižnice Milana Jarca Novo Mesto. Poleg tradicionalne knjižnične dejavnosti, kot je izposoja knjig, revij in drugih gradiv, bo omogočala tudi organizacijo različnih kulturnih in izobraževalnih dogodkov, literarnih večerov, delavnic ter srečanj s pisatelji in drugimi ustvarjalci. Z odprtjem knjižnice so občani dobili prostor, v katerem se lahko neformalno učijo, raziskujejo in ustvarjajo, kar bo pripomoglo k večji povezanosti lokalne skupnosti.

V Kulturnem domu Škocjan so predvideni tudi prostori za enoto vrtca.