Skoči do osrednje vsebine

Pravilnik o ravnanju z radioaktivnimi odpadki in izrabljenim gorivom je veljaven

Na spletnih straneh organizacije Greenpeace so se pojavile napačne informacije glede veljavnosti Pravilnika o ravnanju z radioaktivnimi odpadki in izrabljenim gorivom. Informacije so povzeli tudi nekateri mediji.

Na spletni strani Greenpeace smo zasledili navedbo, ki jo citiramo, »da razvrščanje radioaktivnih odpadkov glede na stopnjo in vrsto radioaktivnosti ter ravnanje z radioaktivnimi odpadki ureja star Pravilnik o ravnanju z radioaktivnimi odpadki in izrabljenim gorivom, ki mu je potekel zakonski rok veljave že leta 2018.«

Zgornja trditev organizacije Greenpeace ne drži, saj v Republiki Sloveniji velja Pravilnik o ravnanju z radioaktivnimi odpadki in izrabljenim gorivom. Omenjeni pravilnik je začel veljati 14. avgusta 2021. Istega dne se je prenehal uporabljati Pravilnik o ravnanju z radioaktivnimi odpadki in izrabljenim gorivom (Uradni list, številka 49/06, 76/17 – ZVISJV-1 in 125/21), ki je bil v veljavi do 6. januarja 2018, na podlagi osme točke drugega odstavka 188. člena Zakona o varstvu pred ionizirajočimi sevanji in jedrski varnosti (ZVISJV-1) pa se je lahko uporabljal do uveljavitve novega predpisa, to je do 14. avgusta 2021.

Uprava Republike Slovenije za jedrsko varnost je nevladnim organizacijam, medijem in drugim zainteresiranim skupinam vedno na razpolago za preveritev verodostojnosti informacij iz svojega delovnega področja.