Skoči do osrednje vsebine

Predstavniki Geodetske uprave sodelovali na prvem zboru geodetov Srbije in Republike Srbske

Na povabilo organizatorjev so predstavniki Geodetske uprave, Mojca Grilc, mag. Damjan Kvas in generalni direktor Tomaž Petek, sodelovali na konferenci, ki sta jo skupaj organizirala Republiški geodetski zavod Srbije in Uprava za premoženjsko pravne posle Republike Srbske (srbsko Uprava za imovinsko pravne poslove Republike Srpske).

Na konferenci se je zbralo več kot 500 geodetskih strokovnjakov iz regije, ki so razpravljali o digitalizaciji, trajnostnem razvoju in integraciji ter nadaljnjih usmeritvah in pomenu geodezije v sodobni družbi. Konferenca je potekala od 13. do 15. oktobra v hotelu Fruške terme na Fruški gori.

V okviru konference so imeli udeleženci priložnost razpravljati o katastru 21. stoletja, množičnem vrednotenju nepremičnin, vlogi geodezije pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja in novih tehnologijah v geodeziji. Gostje iz mednarodnih in domačih geodetskih organizacij so predstavili najboljše prakse, ki so ustvarile platformo za izmenjavo izkušenj, idej in inovacij.

Generalni direktor Geodetske uprave je na povabilo organizatorjev na srečanju sodeloval v vlogi trenutnega predsedujočega upravnemu odboru združenja geodetskih uprav EuroGeographics. Udeležence je nagovoril s prispevkom z naslovom Geoprostorski ekosistem za trajnostni razvoj (angleško Geospatial Ecosystem for Sustainable Developement), v katerem je predstavil ključne izzive trajnostnega razvoja, ki so pred geodetskimi upravami,  članicami EuroGeographicsa.

Generalni direktor Geodetske uprave med predavanjem stoji za govorniškim pultom, pred njim sedijo udeleženci

Tomaž Petek med nagovorom udeležencev konference | Avtor: Geodetska uprava

Na panelu, v okviru katerega so udeleženci razpravljali o sodelovanju med javnim in zasebnim sektorjem pri izvajanju katastrskih postopkov, je Geodetsko upravo zastopal mag. Damjan Kvas, direktor Območne geodetske uprave Celje.

Udeleženci panela med razpravo sedijo na dvignjenem podestu, da njimi je videodisplay z logotipom dogodka in povečano sliko trenutnega govorca

Udeleženci panela | Avtor: Geodetska uprava

Ob zaključku konference so udeleženci sprejeli tudi skupno deklaracijo, ki jasneje opredeljuje spodbujanje trajnostnega razvoja in podporo globalnim ciljem, digitalizacijo kot ključno strategijo za prihodnost, integracijo geoprostorskih podatkov in oblikovanje interoperabilnih sistemov, krepitev sodelovanja in strokovnih vezi, spodbujanje inovacij in uporabe novih tehnologij ter krepitev neodvisnosti stroke in poklicne etike.

Udeleženci konference so soglašali z nujnostjo institucionalne in organizacijske krepitve geodetskih institucij, da bi zagotovili njihovo učinkovitost, neodvisnost, trajnost in sposobnost odzivanja na kompleksne zahteve sodobne družbe.