Skoči do osrednje vsebine

Pregled dezinformacij: Pesmi kremeljskih siren

Ne nasedajte pesmim kremeljskih siren. Projicirana moč in zavajajoče manipulacije prikrivajo 'velikana', ki se maje na glinenih nogah.

Nedavna evropska diplomatska turneja predsednika Zelenskega je sprožila val prokremeljskih dezinformacijskih narativov, ki imajo vsi skupno temo: skorajšnji propad Ukrajine in domnevno spoznanje Zahoda o nepremagljivosti Rusije.

Ti dezinformacijski napori služijo dvojnemu namenu. Za rusko domače občinstvo poskušajo ustvariti vtis, da 'posebna vojaška operacija' napreduje po načrtih in da je zmaga na dosegu roke.

Za zahodno občinstvo pa narativi še naprej lažno prikazujejo Ukrajino kot izgubljen primer in neznosno finančno breme. V poskusu, da bi še dodatno diskreditirali obisk Zelenskega v evropskih prestolnicah, so znani prokremeljski propagandni viri uporabili eno svojih priljubljenih metod, ko so kot 'dokaz' za svoje dezinformacije uporabili ponarejeno naslovnico revije Charlie Hebdo.

Ta lažna naslovnica je bila zasnovana z namenom ustvariti napačen vtis, da naj bi tudi zahodni satirični mediji kritizirali načrt Zelenskega za zmago, čeprav pravi Charlie Hebdo dosledno ohranja uredniško stališče proti kremeljskim politikam in invaziji na Ukrajino.

Kljub temu lahko taktike Kremlja razkrivajo precejšnjo mero obupa. Projekcija moči, ko so - po ameriških virih - ruske izgube presegle 600.000 ljudi, zveni precej kot zadnji obupni poskus, namenjen zavajanju občinstva tako doma kot v tujini.

Lažni napadi in ponarejeni oglasi

V drznem poskusu manipuliranja z informacijskim prostorom je mreža verjetno neavtentičnih družbenih računov, ki pripadajo prokremeljski ekosistemu za tuje manipulacije z informacijami in vmešavanje (angleško Foreign Information Manipulation and Interference - FIMI), 8. oktobra sprožila usklajeno dezinformacijsko kampanjo.

Več računov je objavilo vrsto vizualnih gradiv, vključno s ponarejenimi infografikami z logotipom znane varnostne firme, ki so lažno trdili, da izraelske obrambne sile (angleško Israel Defense Forces - IDF) ponujajo najemnikom boljše plače kot Ukrajina. V nekaj urah so te zavajajoče objave okrepili tisoči domnevnih bot računov, ki so preplavili komentarje preverjenih profilov na X-u.

Ta usklajena akcija je vključevala več različic istega lažnega narativa, ki so se hkrati širile, pri čemer je vsako različico podprla ločena mreža neavtentičnih računov. Vizualno gradivo so promovirali v angleščini, francoščini, poljščini, nemščini in španščini. Do 12. oktobra je v operaciji sodelovalo več kot 10.000 verjetno neavtentičnih računov, kar je povzročilo več kot 100.000 objav.

Stari sovražnik

Ta orkestriran napor ima vse značilnosti ruske operacije FIMI, ki odraža taktike, pripisane zloglasni kampanji 'Doppelganger'.

Storilci so uporabili vrsto tehnik, od ustvarjanja zavajajočih vsebin na podlagi slik in prepoznavanja družbenih ranljivosti, do segmentiranja občinstva in izdajanja za legitimne subjekte. Njihova faza izvedbe je vključevala preplavljanje glavnih družbenih medijev, skrivanje identitet omrežja in uporabo lažnih organizacij za prikrivanje njihove infrastrukture.

Cilj te dezinformacijske operacije se zdi dvojen: prikazati ukrajinsko vojsko kot gospodarsko šibko in poraženo proti Rusiji, da bi odvrnili tuje prostovoljce od pridružitve silam, hkrati pa prikazati Izrael kot mednarodnega agresorja, ki aktivno novači najemnike. To je skrbno preračunana poteza, namenjena demoralizaciji ukrajinskih sil in spodbujanju dodatnih napetosti v mednarodni skupnosti.

Več pro-kremeljskih dezinformacij, ki si zaslužijo naše najgloblje vzdihe:

  • Lažni medij, ki se predstavlja kot 'Seattle Tribune', je bil ustanovljen za objavo dezinformacij, da je Zelenski kupil Hitlerjev Mercedes. Ruski kanal TVC je predvajal to lažno zgodbo in povečal njen doseg. Predloženi 'dokazi' – slika starega Mercedes-Benza pred uradom ukrajinskega predsednika – so bili pravzaprav prirejen kolaž mnogih drugih slik, napačno pripisani ukrajinskemu kanalu Telegram. Ta napad na predsednika Ukrajine Zelenskega uporablja številne klasične taktike Kremlja za manipulacije z informacijami, od ponarejenega spletnega mesta, ustvarjenega za pranje informacij, do ponarejanja dokazov in ustvarjanja vsebin, namenjenih vzbujanju močnih čustev ter povezovanju tarč s tabu temami, kot sta nacisti in Adolf Hitler. To je del okrepljene dezinformacijske kampanje proti Zelenskemu po ruski invaziji leta 2022, katere cilj je prikazati Ukrajino kot 'nacistično državo' in spodkopati zahodno podporo.
  • Še en dan, še en prokremeljski strokovnjak, ki kriči na ruski televiziji, da je Evropa pripravljena škodovati sama sebi, samo da bi škodovala Rusiji. Tokrat je kontekst teh izbruhov letna jedrska vaja Nata Steadfast Noon, ki se je začela 14. oktobra, v njej pa sodeluje več kot 60 letal iz zavezniških držav v vadbenih poletih nad zahodno Evropo. To je še en primer poskusov prokremeljskih glasov, da bi zahodne obrambne ukrepe prikazali kot 'razpihovanje vojne', medtem ko mimogrede omenjajo komaj prikrite grožnje o 'požgani Evropi'. Takšni narativi prav tako skušajo odvračati zaveznike Ukrajine od podpore njeni samoobrambi proti ruski vsesplošni invaziji.
  • »Vladajoča stranka v Moldaviji pripravlja prenos moldavske zemlje v vojaške objekte« – tako vsaj trdi ta prokremeljski dezinformacijski narativ, ki nove moldavske kmetijske predpise spreminja v zaroto. Prokremeljska linija trdi, da je nov vladni predpis o oddaji zasebnih kmetijskih zemljišč v najem pravzaprav tajni načrt za prenos moldavskega ozemlja za vojaško uporabo Ukrajine in zahodnih držav. V resnici so spremembe povezane z odgovorno rabo zemljišč, ne s tajnimi vojaškimi bazami. Objava te dezinformacije ni naključje, saj se pojavi tik pred predsedniškimi volitvami v Moldaviji in referendumom o pridružitvi Evropski uniji 20. oktobra. Gre za še en poskus vmešavanja v volitve s širjenjem neutemeljenih strahov in vplivanjem na volivce.

Avtor: EUvsDisinfo | 17. oktober 2024

Novičnik je v angleškem in slovenskem jeziku s povezavami na novice dostopen na spletni strani EUvsDisinfo.