Skoči do osrednje vsebine

Različni pogledi bogatijo dialog

Na Ministrstvu za kulturo se je 9. oktobra pod vodstvom državnega sekretarja Matevža Čelika Vidmarja sestala Delovna skupina za trajni dialog s predstavniki nemško govoreče etnične skupine v Republiki Sloveniji.

Na tokratni tretji zaporedni seji so se člani in članice delovne skupine na pobudo predstavnikov nemško govoreče etnične skupine seznanili z vsebino dokumenta Pravna enakopravnost nemško govoreče narodne skupnosti v Sloveniji z italijansko in madžarsko narodno skupnostjo. Predstavniki so orisali zgodovino in usodo nemško govorečih prebivalcev različnih državnih tvorb na območju današnje Slovenije. Poudarili so vlogo nemščine in nemško govorečih prebivalcev Republike Slovenije z vidika Evropske listine o regionalnih ali manjšinskih jezikih ter Okvirne konvencije o varstvu narodnih manjšin.

Predstavniki vladnih resorjev so z zanimanjem prisluhnili predstavljenim težavam in pobudam ter jih pojasnili z vidika delovanja posameznih resorjev in mandata delovne skupine ter poudarili pravne temelje Republike Slovenije. Člani delovne skupine so se v zaključku seje strinjali, da sta seznanitev z različnimi pogledi in dialog predstavnikov Vlade Republike Slovenije s predstavniki nemško govoreče etnične skupine nujno potrebna za sožitje in razumevanje vseh.

Naslednja seja delovne skupine bo predvidoma čez štiri mesece.