Skoči do osrednje vsebine

Sofinanciranje gradnje visokozmogljivih fiksnih širokopasovnih omrežij (GOŠO6): odpiranje ponudb

Zaključeno je prvo odpiranje vlog na javni razpis za sofinanciranje gradnje visokozmogljivih fiksnih širokopasovnih omrežij oziroma nadgradnjo obstoječih fiksnih omrežij (GOŠO6), ki ga je Ministrstvo za digitalno preobrazbo objavilo v Uradnem listu RS, št. 69/24, dne 16. avgusta 2024 ter v Uradnem listu RS, št. 81/24, dne 20. septembra 2024.

Predmet javnega razpisa je sofinanciranje gradnje odprtih visokozmogljivih fiksnih širokopasovnih omrežij oziroma nadgradnje obstoječih omrežij, ki bodo gospodinjstvom, ki so bele lise, ves čas omogočala zanesljiv dostop do elektronskih komunikacijskih storitev z običajno razpoložljivo hitrostjo prenosa najmanj 300 Mb/s v smeri proti uporabniku in vsaj 100 Mb/s v smeri od uporabnika na celotnem območju Republike Slovenije, kjer je gradnja infrastrukture ekonomsko najbolj zahtevna zaradi redke poseljenosti (pod 150 preb./km2) in/ali geografsko zahtevnega območja.

Na prvi rok za oddajo vlog na javni razpis za sofinanciranje gradnje visokozmogljivih fiksnih širokopasovnih omrežij oziroma nadgradnjo obstoječih fiksnih omrežij (GOŠO6), ki je bil 16. oktobra 2024 do 12. ure, so bile predložene vloge naslednjih prijaviteljev:

  1. OPTIC-TEL, d.o.o.
  2. TRITON – OPTIČNE KOMUNIKACIJE, d.o.o.
  3. RUNE Enia, d.o.o.

Javno odpiranje vlog je potekalo 16. oktobra 2024 ob 14. uri v prostorih Ministrstva za digitalno preobrazbo, Davčna ulica 1, Ljubljana.

Skupna vrednost vseh vlog znaša 31.377.602,95 EUR za pokritje 11.668 belih lis. Prijavitelji so predložili vloge za sofinanciranje gradnje visokozmogljivih fiksnih širokopasovnih omrežij v naslednjih občinah: Bovec, Brežice, Cerklje na Gorenjskem, Cerknica, Cirkulane, Destrnik, Divača, Juršinci, Kobarid, Kostel, Logatec, Miren - Kostanjevica, Podlehnik, Radlje ob Dravi, Slovenska Bistrica, Slovenske Konjice, Šmarje pri Jelšah, Tolmin, Videm, Vipava, Vojnik, Vrhnika, Zavrč, Žiri, Gorenja vas - Poljane, Šentilj, Cankova, Apače, Pesnica in Kungota.

V nadaljevanju bo razpisna komisija pregledala vloge. V primeru, da bo dopolnitev dopustna, bo razpisna komisija prijavitelje pozvala k dopolnitvi v roku 8 dni, to je do 24. oktobra 2024. Rok za dopolnitev je 8 koledarskih dni. 

Ministrstvo bo prijavitelje o izidu razpisa obvestilo v 30 dneh po končanem odpiranju vlog, to je najkasneje do 15. novembra 2024. Rezultati razpisa bodo objavljeni na spletni ministrstva. V nadaljevanju bodo s prijavitelji za izbrane sklope sklenjene pogodbe o dodelitvi sredstev za izvedbo projektov gradnje visokozmogljivih fiksnih širokopasovnih omrežij.