Skoči do osrednje vsebine

Sredi domovine: Mirko Malle

Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je danes na uradu gostil oktobrski večer z zamejskimi ustvarjalci Sredi domovine. Po sledeh svojega ustvarjalnega delovanja na številnih področjih nas je popeljal vsestranski umetnik - slikar, performer, ilustrator in karikaturist, Koroški Slovenec Mirko Malle.
Za sogovrniki slike in slovenska ter evropska zastava.

Marko Arich, Mirko Malle, Vesna Humar. | Avtor: Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu

Večer je z mikro akustičnimi performansom na kitari, ki je bil navdihnjen z razstavljenimi deli tokratnega gosta, obogatil Marko Arich. Pogovor je tudi tokrat vodila državna sekretarka na Uradu Vlade RS za Slovencev zamejstvu in po svetu Vesna Humar.

Mirka Malleja, barvnega dirigenta, kot se sam predstavlja, najbolj navdušuje vizualizacija glasbe. Posebej je izpostavil svoje najbolj zahtevno delo. Že štirinajst let poskuša namreč s pomočjo različnih umetniških metod - tudi animacij in svetlobnih tehnik, slikarsko ujeti občutek skladbe, ki jo je izbral. Ob tem je nastalo mnogo umetniških del, nekatera izmed njih so tudi del razstave na uradu. Njegov umetniški opus se deli v devet sklopov. Med njimi so tudi ilustracije za tednik Novice. Izhaja namreč iz izredno ponosne slovenske družine na avstrijskem Koroškem.

Njegovo razstavo je glasbeno dopolnil in nadgradil Marko Arich, še en Koroški Slovenec, ki, četudi je po osnovni šoli izgubil stik s slovenskim jezikom, še vedno močno čuti povezanost s svojimi slovenskimi koreninami. Arich ustvarja iz druge strani. Komponiral bo glasbo na Mallejeve slike. Pomembno pozornost namenja pa tudi prostoru, ki vpliva na zvok. Njegova glasba je namreč tudi glasbeni izraz prostora.

Mirko Malle se je rodil v Celovcu leta 1984. Leta 2002 je maturiral na Zvezni gimnaziji in zvezni realni gimnaziji za Slovence  v Celovcu. Med leti 2004 in 2008 je obiskoval Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani s temo vizualizacija glasbe, zaradi česar se je kasneje razglasil za barvnega dirigenta. Novembra 2010 je diplomiral pod mentorstvom prof. Gustava Gnamuša z vizualizacijo glasbe. Deluje kot slikar, performer, ilustrator in karikaturist, občasno pa tudi kot mentor likovnih delavnic. Študijsko se je izpopolnjeval na Portugalskem, na Faculdade de Belas Artes v Portu. Od leta 2011 je član mednarodnega umetniškega kolektiva A. A. I. - Articulacion Artistica Internacional. Slednji je nastal leta 2009 na pobudo pesnikov iz Južne Amerike, z željo po medžanrskem umetniškem dialogu ter izmenjavi poezije, filozofije in umetnosti. Do leta 2018 je redno vodil otroške slikarske delavnice. Od leta 2012 naprej riše karikature in ilustracije za tednik koroških Slovencev »NOVICE«. Kot slikar, ilustrator in karikaturist dela med domačimi Holbiče/Techelweg in Ljubljano.

Marko Arich je Koroški Slovenec, rojen na Dunaju. Že v mladih letih se je z družino preselil na avstrijsko Koroško, kjer je tudi odraščal. Danes živi in dela v avstrijski prestolnici. Je kitarist in skladatelj, umetniško aktiven v številnih projektih v najrazličnejših slogih in žanrih.

Ob tej priložnosti smo v avli urada odprli tudi likovno razstavo avtorjevih del. Na ogled bo na voljo vse do konca novembra.

Vljudno vabljeni že na novembrski večer Sredi domovine. V sredo, 13. novembra, bomo na uradu gostili tržaškega Slovence, pisatelja in novinarja Dušana Jelinčiča.

V okviru niza večerov pod naslovom Sredi domovine na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu gostimo izjemne ustvarjalce, ki živijo in delujejo zunaj matične domovine. Vsi ljubitelji literature, glasbe in drugih umetnosti imate tako priložnost, da v prestolnici od blizu spoznate zamejske in izseljenske ustvarjalce ter njihove stvaritve.