Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar na Dnevu slovenskih odvetnikov v Mariboru

V Mariboru je danes potekal Dan slovenskih odvetnikov, v okviru katerega je bila izvedena okrogla miza na temo Pomembnost samoregulacije odvetniškega poklica. Ob tej priložnosti je zbrane goste iz Slovenije in tujine nagovoril tudi državni sekretar dr. Milan Brglez.

Brglez je izpostavil pomen prilagodljivosti, stalnega učenja in zavezanosti etičnim standardom za uspešno opravljanje odvetniškega poklica: »Prav v teh pogostokrat turbulentnih časih je izjemnega pomena, da ohranjate visoke standarde etike in integritete. Ocenjujem, da sistem samoregulacije v odvetništvu zelo dobro deluje, saj temelji na načelih neodvisnosti, odgovornosti in samonadzora, kar zagotavlja visoko raven profesionalnosti in zaupanja javnosti v pravni sistem.« 

Pri opravljanju odvetniškega poklica sta izjemno pomembni vrlini kakovost in inovativnost. Odvetniki branijo pravice posameznikov, zagovarjajo pravičnost in skrbijo, da se besede zakonov uresničujejo v praksi. »Vaše delo ni le naloga, temveč poslanstvo, ki zahteva pogum, integriteto in neomajno zavezanost resnici,« je še povedal Brglez.

Odvetništvo kot del pravosodja je samostojna in neodvisna služba, ki jo določa zakon. Drugače kot neodvisnost, ki se nanaša zlasti na odvetnika pri njegovem delu, se samostojnost odvetništva nanaša na samostojnost odvetniškega poklica kot takega, in sicer v razmerju do organov državne oblasti.

Z namenom zagotavljanja strokovnega in odgovornega dela Zakon o odvetništvu določa zahtevne pogoje za opravljanje odvetniškega poklica. Poleg tega morajo biti odvetniki vredni zaupanja, ki si ga lahko ustvarijo le s svojih delom in ravnanjem. Za učinkovit pravosodni sistem pa je ključno zavzemanje celotne družbe za  vzpostavljanje ter ohranjanje in varovanje vladavine prava.

Državni sekretar dr. Milan Brglez ima govor
1 / 3