Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Andreja Katič na posvetu o zlorabi otrok za prostitucijo v Sloveniji

Ministrica Andreja Katič se je ob evropskem dnevu boja proti trgovini z ljudmi na povabilo društva Ključ, Center boja proti trgovanju z ljudmi, udeležila posveta o zlorabi otrok za prostitucijo v Sloveniji, kjer so bili predstavljeni rezultati Analize raziskave, opravljene leta 2023 med mladostniki in mladostnicami v Sloveniji.
Ministrica nagovarja udeležence posveta o zlorabi otrok v Sloveniji v dvorani Mestne hiše
1 / 2

Na posvetu so bili predstavljeni zelo zaskrbljujoči rezultati raziskav iz leta 2022 in 2023. Iz odgovorov strokovnih delavk in delavcev izhaja, da jih je kar 10% v zadnjih petih letih zaznalo možnost, da je otrok zlorabljen za prostitucijo. Iz odgovorov izhaja, da anketiranci sumijo, da je do zanesljivo zlorabe prišlo vsaj pri 49 otrocih, od tega je bilo 7 otrok mlajših od 15 let. V raziskavi opravljeni v letu 2023 je sodelovalo 2352 mladoletnih oseb. Rezultati, ki so društvo Ključ, kljub pričakovanjem, pretresli, so povezani z dejstvom, da »smo se na delavnicah in pogovornih urah dejansko neposredno srečali s kar 75 otroki, ki so imeli izkušnjo zlorabe za prostitucijo, med njimi je bila najmlajša v času zlorabe stara le 10 let, 26 otrok pa je bilo v času zlorabe mlajših od 15 let.«

Ministrica Katič je povedala, da so rezultati raziskave tudi njo pretresli. Rezultati so zaskrbljujoči in terjajo odziv različnih ravni – ozaveščanje družbe o nesprejemljivosti prostitucije, dodatna usposabljanja vseh sodelujočih v postopkih, umestitev vsebin v izobraževanja in nenazadnje tudi spremembo zakonodaje.

V letu 2019 je bila sprejeta novela Zakona o kazenskem postopku – N, ki je v naš pravni red prenesla direktivo o žrtvah. S temi spremembami se žrtev v postopkih postavlja v ospredje. Zaživela je Hiša za otroke, kjer se lahko zaslišanje opravi na otroku prijazen način v posebej opremljenem prostoru, se posname in velja kot dokaz v kazenskem postopku, otroci dobijo tudi psihosocialno pomoč. Tako otroku ni potrebno ponavljati svoje zgodbe, da ne pride do ponovne viktimizacije. Izvajajo se izobraževanja za tožilce in sodnike v Centru za izobraževanje v pravosodju.

Vendar, je poudarila, vsi skupaj lahko storimo še več: »Tako, kot se je spremenila miselnost družbe ob uvajanju modela "samo ja pomeni ja« v naše kazensko pravo, tako je potrebno spremeniti tudi miselnost naše družbe glede prostitucije. Ne govorimo le o odraslih, govorimo tudi o  o zlorabi otrok in mladostnikov.«

Iz študije društva Ključ izhaja, da je bila zloraba le v enem samem primeru prijavljena policiji. Prisotne strokovnjakinje in strokovnjaki so izpovedali, da se pri svojem delu srečujejo s tem, da otroci in mladostniki, ki spregovorijo, nočejo podati prijav tudi zaradi bojazni po ponovni viktimizaciji v postopkih pred policijo in v sodnih dvoranah.

Ministrica za pravosodje je napovedala prenos Direktive o preprečevanju trgovine z ljudmi in boju proti njej ter zaščiti njenih žrtev v naš kazenski zakonik v letu 2025, analizo sodne prakse, predhodnih postopkov – zakaj je tako malo primerov prijav, zakaj se postopki ne začnejo oz. kje se ustavijo ter k sodelovanju povabila tudi nevladne organizacije.