Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Mateja Čalušić na terenskem obisku v Bovcu

Ministrica Mateja Čalušić je danes obiskala občino Bovec, kjer se je srečala z županom Valterjem Mlekužem in lokalnimi kmeti ter se udeležila otvoritve dneva odprtih vrat Ribiške hiše v Kal-Koritnici in obnovljene stare mlekarnice Ravni Laz.

V dopoldanskem času se je  ministrica Mateja Čalušić sestala z županom občine Bovec, s katerim sta razpravljala o aktualnih izzivih in priložnostih na področju kmetijstva, gozdarstva in razvoja podeželja v regiji. Župan je predstavil ključne projekte občine ter poudaril pomen sodelovanja z ministrstvom pri njihovem izvajanju.

Sledilo je srečanje z bovškimi kmeti, ki so ministrici predstavili perečo problematiko na njihovem območju. Med glavnimi izpostavljenimi temami so bili prekomerna populacija divjadi in prisotnost šakala ter volka. Kmetje so ministrici predali svoje predloge za reševanje teh težav, med drugim so izpostavili potrebo po prilagoditvi lovne zakonodaje, izboljšanju sistema prijave škod ter okrepljenem sodelovanju z relevantnimi institucijami. Ministrica Čalušić je izrazila razumevanje za njihove skrbi in poudarila, da bo ministrstvo preučilo predloge ter si prizadevalo za iskanje ustreznih rešitev. Izpostavila je pomen trajnostnega upravljanja z divjadjo in velikimi zvermi ter zagotavljanja varnosti in razvoja kmetijstva na teh območjih.

Obisk se je nadaljeval z otvoritvijo dneva odprtih vrat Ribiške hiše v Kal-Koritnici, ki je bila vzpostavljena v okviru projekta sofinanciranega iz Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo. Ribiška hiša bo delovala kot interpretacijsko središče za reko Sočo in soško postrv ter bo prispevala k ohranjanju ribiške tradicije in dediščine v regiji. Ministrica je v nagovoru poudarila pomen takih projektov za povezovanje lokalne skupnosti, ohranjanje naravne in kulturne dediščine ter razvoj trajnostnega turizma.

V nadaljevanju je obiskala tudi posestvo Bogata, kjer se je seznanila z dobrimi praksami na področju kmetijstva in turizma v občini. Ob koncu obiska se je udeležila otvoritve prenovljene mlekarnice v Ravnem Lazu, ki je bila preurejena v sirarski muzej. Projekt obnove mlekarnice, ki sega v 19. stoletje, je bil izveden s pomočjo evropskih sredstev in prispeva k ohranjanju bogate mlekarniške in sirarske tradicije Bovškega. Ministrica je izrazila zadovoljstvo nad uspešno izvedbo projekta ter poudarila pomen povezovanja kmetijstva, kulturne dediščine in turizma za razvoj podeželja.

Ministrica je ob zaključku obiska poudarila: »Današnji obisk me je navdal z optimizmom in prepričanjem, da s skupnimi močmi lahko premagamo izzive ter zagotovimo trajnostni razvoj podeželja. Kmetijstvo je temelj naše samooskrbe, ohranjanja kulturne krajine in biotske raznovrstnosti. Ministrstvo bo še naprej podpiralo projekte, ki prispevajo k ohranjanju tradicije, spodbujanju lokalne pridelave in razvoju trajnostnega turizma.«