Skoči do osrednje vsebine

Ples v ritmu algoritmov in spoznavanje digitalnega sveta

V Celju se je zaključil Festival digitalnih spretnosti, ki ga organizira Ministrstvo za digitalno preobrazbo. Festival je namenjen vsem generacijam, ki jih zanimajo digitalne rešitve in inovacije.

Na festivalu, ki je bil lani v Mariboru, letos pa v Celju, so obiskovalci sodelovali na interaktivnih stojnicah in spoznavali primere dobrih praks, predstavile so se tudi organizacije, kot so Safe.si, Simbioza, Ljudska univerza Velenje, SI-CERT, Tehnopark Celje, Fakulteta za elektrotehniku UL, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko UM, Podjetniški inkubator Kočevje, Vzorčno mesto Velenje, AKOS ter Zavod RS za zaposlovanje. 

Festival je otvorila robotka Barbara, nato je v pozdravnem nagovoru Mojca Štruc, v.d. generalnega direktorja Direktorata za digitalno družbo na Ministrstvu za digitalno preobrazbo, dodala: “Današnji festival digitalnih spretnosti je ponudil vpogled v možnosti in priložnosti digitalnega sveta, ki so jih udeleženci z navdušenjem opazovali. Na tem je treba graditi tudi v prihodnje, da bomo vse bolj več kot le opazovalci in bomo postali pametni uporabniki ter ustvarjalci digitalnega sveta.” Zbrane je uvodoma pozdravil tudi Uroš Lesjak, podžupan Mestne občine Celje, ki je opozoril na pomembno vlogo digitalne preobrazbe in kibernetske varnosti v lokalnem okolju.   

Na festivalu je potekalo tudi strokovno predavanje Spoznanja in dognanja s planeta Nuki, ki sta ga pripravila Nina Jelen in Uroš Ocepek. Mladim sta na zanimiv način predstavila priložnosti in izzive digitalnega sveta skozi spoznavanje algoritmov. »Ideja o mini-predstavi, s katero bi z Nino na zabaven in humoren način približala ključne kompetence, digitalne, trajnostne in zelene, vsem starostnim skupinam, je rastla že nekaj časa. Zato sva bila počaščena, da sva lahko svojo kreativnost in odštekanost pokazala tudi na odru Festivala digitalnih spretnosti. Hkrati pa sva pokazala, da je moč v sodelovanju in povezovanju kljub dejstvu, da učiva na različnih stopnjah izobraževanja,« pravi dr. Uroš Ocepek, profesor in vodja aktiva za računalništvo in učitelj matematike in strokovnih modulov s področja računalništva na Srednji tehniški in poklicni šoli Trbovlje. 

“Dragi človeki, dobrodošli na otoku Nuki, kjer živimo Ninuki – mojstri prijaznosti, luštnih reči in digitalnih pripomočkov. Pri nas uporabljamo tehnologijo, ki je še niste videli. Razvijamo jo zato, da širimo prijaznost, plešemo v ritmu algoritmov in se nikoli ne izgubimo na spletu – no ja, skoraj nikoli,” je ob premierni predstavi dodala Nina Jelen.   

Tekom festivala so udeleženci sodelovali v različnih kvizih na temo digitalnih kompetenc, spletne varnosti ter praktičnih vprašanj s stojnic, najboljši trije pa so tudi prejeli simbolične nagrade.   

Kot je v zaključnem nagovoru poudarila Tjaša Sobočan, svetovalka ministra v kabinetu, so cilji festivala bili na kreativen način prikazati mladim in starejšim uporabno vrednost digitalnih inovacij in rešitev, spoznavati nove digitalne tehnologije ter obenem poudariti vidik varnosti na spletu. Ministrstvo za digitalno preobrazbo s tem prispeva k ozaveščanju o pomenu dviga digitalnih kompetenc, digitalne vključenosti in uporabniku prijazne digitalne družbe.