Skoči do osrednje vsebine

Podatki Geodetske uprave tudi za ranljive skupine

V dvorani Državnega sveta je v ponedeljek, 14. oktobra 2024, potekal posvet z naslovom Mobilnost in spletna dostopnost za invalide in starejše - povezovanje znanj in izkušenj za vključujočo družbo.

Posvet je organizirala komisija Državnega sveta za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide, Geodetski inštitut Slovenije in Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije. Na posvetu je sodelovala tudi namestnica generalnega direktorja Geodetske uprave mag. Erna Flogie Dolinar.

V uvodnem delu so zbrane nagovorili predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Marko Lotrič, predsednica Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije mag. Mateja Toman, minister za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek, generalni direktor Direktorata za prometno politiko na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo Darko Trajanov, svetovalec direktorja Geodetskega inštituta Slovenije mag. Roman Rener in namestnica generalnega direktorja Geodetske Uprave Republike Slovenije mag. Erna Flogie Dolinar, ki je izpostavila pomen vodenja državnih zbirk podatkov, ki jih zbira in upravlja Geodetska uprava. Poudarila je moč lokacije in kako pomembno je, da je vsaka lokacija, pa naj bo na prostem ali v stavbi, pregledana na terenu in vsebuje vse potrebne informacije, kako točno je konkreten prostor prilagojen ranljivim skupinam in do kakšne mere. Geodetska uprava si bo tudi v prihodnje prizadevala zagotavljati čimbolj ažurne podatke, s katerimi prikazujemo pojave v prostoru, tudi nove tehnologije daljinskega zaznavanja kot sta Lidar in poševno aerofotografiranje, ki s svojimi rezultati vizualno približata lokacijo in širši prostor tudi ali pa predvsem ranljivim skupinam. Izpostavila je, da pomemben del državne geodetske službe predstavlja Geodetski inštitut, ki uporabnikom pomaga razumeti podatke o lokaciji, jih ustrezno združiti in prikazati fizični prostor tako, da najbolje služi potrebam ranljivih skupin. S pomočjo invalidov na terenu gradi izjemen podatkovni prostor, ki počasi prehaja v digitalni dvojček za ranljive skupine.

Na spletni strani državnega sveta so objavljene podrobnejše informacije o posvetu Mobilnost in spletna dostopnost za invalide in starejše - povezovanje znanj in izkušenj za vključujočo družbo.