Skoči do osrednje vsebine

Predlog interventnega zakona o TEŠ od danes v javni obravnavi in medresorskem usklajevanju

Danes je Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo (MOPE) poslalo interventni zakon o Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ) v javno obravnavo in medresorsko usklajevanje pa tudi Združenju občin Slovenije, Združenju mestnih občin Slovenije in Skupnosti občin Slovenije.

Deležniki bodo lahko do 27. oktobra 2024 poslali pripombe, ki jih bo ministrstvo proučilo in smiselno upoštevalo pri pripravi nove, dopolnjene verzije zakona do začetka novembra. Glavni cilj predloga zakona je sprejetje nujnih začasnih ukrepov za dobavo toplote in s tem oskrbo s toplotno energijo za prebivalce, javne ustanove in gospodarstvo Šaleške doline (v Mestni občini Velenje in Občini Šoštanj) do vzpostavitve alternativnih virov za proizvodnjo toplote. Dodatni cilj zakona je, da se oskrba s toploto po tem zakonu izvaja na stroškovno najbolj učinkovit, optimalen, transparenten in kontroliran način, ki je obenem skladen s pravili o državnih pomočeh.

Ker gre za nujne in začasne ukrepe je cilj zakona tudi čimprejšnja vzpostavitev alternativnih virov za zagotavljanje toplote, za kar so odgovorne lokalne skupnosti. Brez ukrepov, ki jih uveljavlja ta zakon, bi namreč odjemalci v Šaleški dolini ostali brez toplote, kar bi posledično pomenilo, da bi bila brez ogrevanja gospodinjstva, šole, vrtci, zdravstvene ustanove, inštitucije lokalne samouprave, državni organi in gospodarstvo. Takšna situacija bi onemogočila normalne življenjske razmere za prebivalstvo, kar bi ogrožalo življenja in zdravje ljudi. Onemogočeno ali vsaj do nesprejemljive meje oteženo bi bilo delovanje zdravstvenih ustanov in drugih javnih ustanov, kot so vrtci, šole, organi lokalne samouprave in državni organi, s čimer ne bi bilo zagotovljeno opravljanje osnovnih funkcij, ki sta jih dolžna zagotavljati država in/ali lokalna samouprava. Dodatno pa bi prišlo do tega, da bi se ustavila gospodarska aktivnost, kar bi povzročilo zelo veliko materialno škodo, v končni posledici pa bi vplivalo tudi na povečanje brezposelnosti.

Interventni zakon, katerega pobudnik je MOPE, je eden v vrsti zakonov, ki omogočajo začetek preobrazbe šaleške energetike. Pomeni nadaljnje izkoriščanje energetskega potenciala obstoječe strateške energetske lokacije, zagotavlja nadaljnje obratovanje Premogovnika Velenje (PV) in TEŠ ter omogoča še naprej zanesljivo proizvodnjo in dobavo toplotne energije občankam, občanom in gospodarstvu Velenja in Šoštanja. Hkrati pa je tudi vmesni korak med tradicionalnim in novimi načini pridobivanja električne in toplotne energije, saj bodo za čas veljavnosti zakona v dolini pripravljeni novi energetski projekti, vključno z zeleno preobrazbo daljinskega ogrevanja.

Kontinuirano zagotavljanje toplotne energije

Z interventnim zakonom TEŠ omogočamo nadaljnje obratovanjeSpreminja se le njegov primarni namen, iz proizvodnje električne energije v proizvodnjo toplotne energije. Novi režim, ki ga predvideva interventni zakon, bo deloval do zagotovitve novega, nadomestnega vira ogrevanja, predvidoma do leta 2030, skladno z že sprejetimi načrti obeh občin za prestrukturiranje sistema daljinskega ogrevanja v dolini. Šaleški dolini bo s sprejemom interventnega zakona zagotovljeno nadaljnje obratovanje TEŠ, s tem pa tudi oskrba s toplotno energijo 35.000 prebivalk in prebivalcev doline ter lokalnega gospodarstva. Obdobje trajanja gospodarske javne službe je prilagojeno Trajnostnemu načrtu za distribucijski sistem toplote za geografsko območje Mestne občine Velenje in Občine Šoštanj 2022 do 2033, ki ga je za Mestno občino Velenje in Občino Šoštanj sprejelo Komunalno podjetje Velenje januarja 2023. Slednji predvideva opustitev rabe toplote iz TEŠ do leta 2030.

Socialna varnost in ohranitev delovnih mest

Z novim režimom obratovanja bo omogočeno in zagotovljeno nadaljnje delovanje obeh družb ter ohranitev delovnih mest. Po informacijah, s katerimi razpolaga ministrstvo, sta poslovodstvi TEŠ in PV tudi že pripravljata načrt poslovanja obeh družb v spremenjenih okoliščinah, ki v naslednjih letih ne predvideva odpuščanj niti v TEŠ niti v PV.

Prihranek

Interventni zakon je prvi korak pri pospešeni preobrazbi šaleške energetike, s katero bodo država in davkoplačevalci prihranili preko 1,5 milijarde evrov v primerjavi z obratovanjem do leta 2033, kot je predvideno skladno z Nacionalno strategijo za izstop iz premoga in prestrukturiranje premogovnih regij iz januarja 2022. Gre za prihranek vseh davkoplačevalcev Slovenije. Interventni zakon namreč predvideva zmanjšano obratovanje TEŠ. Sredstev ne bomo porabili na primer za nakup emisijskih kuponov na mednarodnih trgih, zato lahko ta prihranek prepoznamo kot investicijski potencial za zeleni prehod. Prilagojen režim obratovanja TEŠ pozitivno vpliva na gospodarstvo, saj je prihranek potrebnih manjkajočih sredstev za obratovanje termodivizije zaradi predvidenega skrajšanega in zmanjšanega obratovanja ocenjen na več kot 1,4 milijarde evrov. Če se pri tem upošteva tudi do 100 milijonov evrov ocenjenega prihranka pri zapiralnih delih PV zaradi njihove spremenjene dinamike, znaša skupni prihranek preko 1,5 milijarde evrov. Ta prihranek se lahko investira v nove nizkoogljične proizvodne vire, s tem pa se v državi generira nova zelena delovna mesta ter tudi druge koristi iz naslova povečanega investicijskega potenciala.

Prestruktiruranje regije in zapiranje premogovnika

Interventni zakon bo omogočil, da se pospešeno pripravita tudi oba zakona, ki sta ključna za preobrazbo Šaleške doline in sicer Zakon o zapiranju PV in Zakon o prestrukturiranju SAŠA regije. Zakona bosta skladno z Nacionalno strategijo za izstop iz premoga in prestrukturiranje premogovnih regij v skladu z načeli pravičnega prehoda zagotovila celotni regiji dejanski pravičen prehod. Oba zakona sta tudi že v pripravi.

Kaj predvideva predlog zakona?

Vladi bo MOPE predlagalo, da se predlog zakona obravnava po nujnem postopku, da bi se preprečile težko popravljive in nevzdržne posledice za prebivalstvo, javne ustanove in gospodarstvo na območju Slovenije.

Predlog zakona predvideva plačilo nadomestila TEŠ-u za izvajanje gospodarske javne službe za zagotavljanje toplote v obdobju od začetka 2025 do konca 2029 v ocenjenem skupnem znesku 833 milijonov evrov, ki bi se krilo iz državnega proračuna. Od tega znaša ocenjena vrednost potrebnih nadomestil za obratovanje za zagotavljanje toplote 680 milijonov evrov, kar se bo praktično v celoti pokrilo s povečanimi prihodki iz dividend energetskih družb, preostali del pa je odplačevanje kredita za nasedlo naložbo, kar je prav tako nujno za obratovanje TEŠ v za obdobje trajanja interventnega zakona. Trenutni predlog predvideva tudi, da bi se ta sredstva zbirala na namenski proračunski postavki, saj bi s tem zagotovili transparentnost in neposredno povezanost med pobranimi dobički in stroški nove gospodarske javne službe, prav tako pa bi se pobrani dobički lahko porabljali tudi skozi več let, saj se bi ohranjali samo za točno določen namen.

Opozarjamo, da je zakon predlog ministrstva, ki se bo v času javne obravnave, medresorskega usklajevanja lahko še dopolnjeval.

Poglavitne rešitve zakona predvidevajo, da se TEŠ naloži gospodarska javna služba zagotavljanja toplote za odjemalce na območju Mestne občine Velenje in občine Šoštanj. V skladu z predlagano rešitvijo TEŠ deluje v obsegu, ki je potreben za zagotovitev oskrbe s toploto v Šaleški dolini. Pri tem je treba upoštevati tudi dejstvo, da bo glede na tehnične karakteristike proizvodnih naprav TEŠ kot stranski produkt pri zagotavljanju potrebne toplote proizvajal tudi električno energijo, ki se bo transparentno prodajala na trgu.

Hkrati zakon pospešuje in spodbuja opuščanje rabe lignita, saj spodbuja umeščanje in izvedbo alternativnih proizvodnih virov na obnovljive vire energije (OVE), kar na dolgi rok prinaša pozitivne posledice za okolje, saj pospešuje zeleni prehod in doseganje podnebnih ciljev.

Predlog Zakona o interventnih ukrepih za zagotavljanje toplote za prebivalstvo v Šaleški dolini