Skoči do osrednje vsebine

Predstavitev dosežkov na področju umetne inteligence predstavnikom Latinske Amerike

14. in 15. oktobra 2024 smo na študijskem obisku s področja umetne inteligence gostili predstavnike držav Latinske Amerike (LAC). Strokovnjake iz Brazilije, Čila in Urugvaja je v Sloveniji spremljala tudi Evropska komisija, ki prek programa Taiex spodbuja tesnejše mednarodno sodelovanje med državami članicami Unije in Latinsko Ameriko na ključnih digitalnih področjih.
Udeleženci obiska stojijo pred tablo z napisom Ministrstvo za digitalno preobrazbo.

Zadovoljni udeleženci študijskega obiska na sedežu Ministrstva za digitalno preobrazbo.

Evropska unija in veliko držav v Latinske Amerike in Karibov se strinjajo, da je vključujoča digitalna preobrazba ključ do trajnostnega razvoja in socialne kohezije. Digitalno zavezništvo EU in Latinske Amerike in Karibov (EU-LAC) prek izmenjav dobrih praks in različnih pobud združuje države obeh regij pri tesnejšem sodelovanju na ključnih področjih, ki so pomembna za razvoj digitalne preobrazbe, osredotočene na človeka. Za uresničevanje ambicij »Globalnega prehoda » (Global Gateway) v Latinski Ameriki in Karibih je pomembno vzpostaviti in okrepiti zanesljive in trajnostne povezave s partnerskimi državami EU.

Strokovnjake iz držav LAC smo prvi dan sprejeli na Ministrstvu za digitalno preobrazbo, kjer smo jim predstavili Nacionalni program za promocijo razvoja in uporabe umetne inteligence ter implementacijo Akta EU o umetni inteligenci v Republiki Sloveniji. Vodja IKT horizontalne mreže na Gospodarski zbornici Slovenije, ga. Andreja Lampe, je predstavila ekosistem za podporo podjetjem v Sloveniji na področju umetne inteligence. V razpravi so bile opredeljene  možnosti nadaljnjega sodelovanja, kot so jezikovne tehnologije, prenos znanja pri implementaciji regulative ter vodenje aktivnosti in upravljanje z umetno inteligenco v manjših državah..

Študijski obisk se je nadaljeval na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, kjer sta goste sprejela dekanja prof. dr. Mojca Ciglarič in prof. dr. Damjan Vavpotič, prodekan za mednarodne dejavnosti s splošno predstavitvijo fakultete in njenih študijskih programov. Sledil je obisk in predstavitev nekaj njihovih laboratorijev: laboratorija za bioinformatiko, laboratorija za umetno inteligenco, laboratorija za kognitivno modeliranje in laboratorija za algoritmiko. Razprave so potekale predvsem glede možnosti in zahtev pri izmenjavi študentov, dostopnosti zaključenih raziskav, sodelovanja z industrijo, uporabe visokozmogljivega računalništva (HPC) ter zanimanja za objavljane članke s strani raziskovalcev na fakulteti.

V popoldanskem času je delegacija obiskala Inštitut Jožef Stefan, kjer jih je sprejel dr. Marko Grobelnik, raziskovalec na področju umetne inteligence in digitalni prvak Slovenije pri Evropski komisiji. Gostom je predstavil anatomijo same definicije umetne inteligence, ki je bila najprej sprejeta znotraj OECD. V nadaljevanju je bilo podrobnejše predstavljeno tudi delo oddelka za tehnologije znanja na IJS. Mag. Mitja Jermol, vodja Centra za prenos znanja, je na koncu prestavil še delo IRCAI, Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco, ki pod okriljem Unesca deluje v Sloveniji.

Ob koncu prvega dneva so delegacijo sprejeli še na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve, kjer jih je pozdravila ga. Anita Stanković Pavlič, vodja sektorja za Severno in Latinsko Ameriko in Karibe. Pozdravu je sledila krajša predstavitev sodelovanja na področju znanosti s strani veleposlanice Veronike Stabej, koordinatorke za znanost na ministrstvu. Pozdravili sta jih tudi ga. Alenka Jerak in ga. Irena Gril, pooblaščeni ministrici. Predstavnice ministrstva so predstavile sodelovanje Slovenije z državami Latinske Amerike in Karibov na ravni digitalnega zavezništva EU-LAC.

Drugi dan  je delegacija obiskala Maribor. Najprej se je ustavila na Inštitutu informacijskih znanosti (IZUM), kjer jih je sprejel in pozdravil direktor dr. Aleš Bošnjak, ki je na kratko predstavil delovanje in misijo inštituta. Za direktorjem je delegacijo pozdravil še veleposlanik Tadej Rupel z Ministrstva za zunanje in evropske zadeve, ki je na kratko orisal delovanje Slovenije na mednarodnem področju v povezavi z umetno inteligenco in kibernetsko varnostjo. Pozdravom je sledila predstavitev superračunalnika VEGA s strani g. Aleša Zemljaka in dr. Dejana Valha. Predstavila sta nastanek in delovanje superračunalnika ter se dotaknila načrtov za izgradnjo novega superračunalnika in podatkovnega centra v bližini hidroelektrarne na reki Dravi.

Obisku Vege je sledil še obisk Fakultete za elektrotehniko in računalništvo Univerze v Mariboru, kjer je delegacijo pozdravil dekan fakultete prof. dr. Gorazd Štumberger. Strokovnjakom iz Latinske Amerike je prof. dr. Vili Podgorelec, vodja laboratorija za inteligente sisteme, predstavil rešitve umetne inteligence, ki so osredotočene na človeka in omogočajo boljše storitve za uporabnike. Sledil je prof. dr. Domen Mongus, vodja laboratorija za geoprostorsko modeliranje, multimedijo in umetno inteligenco, ki je predstavil geoprostorsko inteligenco in njeno uporabo za zeleni digitalni prehod.

Delegacija Latinske Amerike se je zahvalila za odlično organizacijo obiska ter izčrpen prikaz aktivnosti in dosežkov Slovenije na področju umetne inteligence. Dogovorili smo se za okrepitev sodelovanja na konkretnih področjih in z vsemi deležniki digitalnega ekosistema – vlado, gospodarstvom in znanstveno-raziskovalnimi inštitucijami.