Skoči do osrednje vsebine

Srečanje ministrov za notranje zadeve Slovenije in Luksemburga

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je na dvostranskem delovnem obisku gostil kolega ministra za notranje zadeve Luksemburga Leona Glodena.

Pogovor, ki je potekal v konstruktivnem in prijateljskem duhu, sta ministra namenila aktualnim temam s področja notranjih zadev in krepitvi odnosov med ministrstvoma in policijama.

Glede strateških prioritet na ravni Evropske unije in političnih smernic predsednice Evropske komisije sta se strinjala, da so ambiciozne, predvsem pa sledijo dosedanjemu delu in dosežkom preteklega medinstitucionalnega cikla. Ob tem je minister Poklukar pozdravil dejstvo, da se v smernicah kaže tudi povečano zanimanje za vse vidike notranje varnosti.

Z ministrom sta govorila tudi o schengenskem območju. Ministra podpirata celovit vstop Bolgarije in Romunije. Čeprav v tem trenutku Schengen ne funkcionira tako, kot je predvideno, pa je treba obe državi sprejeti v schengensko območje, saj že zelo dolgo izpolnjujeta vse potrebne kriterije. Za dobro delovanje schengenskega območja je za Slovenijo bistvenega pomena odpornost zunanjih meja. Zato morajo države članice na zunanjih mejah sprejeti vse ustrezne ukrepe za kakovostno izvajanje mejne kontrole in varovanja zunanje meje. Pri tem jih je treba podpreti s sredstvi iz skladov Evropske unije ter z nudenjem dodatnih usposabljanj za pripadnike mejne straže. Evropsko integrirano upravljanje meja pa je deljena odgovornost tako držav članic kot Evropske mejne in obalne straže (agencija Frontex).

Pogovarjala sta se tudi o okrepljenem sodelovanju z našimi partnerji v regiji. Še naprej bi veljalo opozarjati naše partnerje na Zahodnem Balkanu na pomen uskladitve vizumskih politik, da njihova letališča ne bodo služila kot vozlišča za nedovoljene migracije v EU. Strinjala sta se, da je treba na ravni Evropske unije na to problematiko vseskozi opozarjati, da bo Evropska komisija pristopila k dialogu z državami na Zahodnem Balkanu.

Za obvladovanje migracij je treba še naprej vlagati napore v boj proti tihotapljenju na vseh migracijskih poteh. Po zahodnobalkanski migracijski poti v našo državo na nedovoljen način ne vstopajo samo migranti, temveč po tej poti poteka tudi nezakonita trgovina z orožjem, drogo ter ostale oblike organiziranega kriminala. Ministra sta se dogovorila, da se na ravni policij dogovorijo za okrepitev sodelovanja na tem področju. Za obe državi je pri tem izjemnega pomena tudi delo in podpora agencije Europol. Ob tem sta se pogovarjala zlasti o operativni delovni skupini Zebra, ki jo koordinira Hrvaška in deluje na Zahodnem Balkanu, pri čemer je minister Poklukar k sodelovanju povabil tudi luksemburške kolege.

Na področju migracij sta se ministra zavzela tudi za krepitev politike vračanja Evropske unije. Vračanje tujcev, ki ne izpolnjujejo pogojev za bivanje, ob spoštovanju človekovih pravic, za Slovenijo predstavlja enega temeljnih vidikov celovite in verodostojne migracijske politike Evropske unije. Slovenija in Luksemburg sta podprla dokument Avstrije in Nizozemske s pobudo Evropski komisiji za nov zakonodajni predlog za učinkovitejše vračanje migrantov, ki niso upravičeni do bivanja v EU, v države izvora. Po besedah ministra Poklukarja bo to eden ključnih izzivov prihodnje sestave Evropske komisije.

Izmenjala sta si tudi izkušnje pri pripravi nacionalnega izvedbenega načrta za pakt o migracijah in azilu. Minister Poklukar je ob tem povedal, da bo pri izvajanju zakonodaje treba nekatere postopke tudi pohitriti, pri tem pa izrazil optimizem, da nam bo implementacija v predvidenem roku kljub številnim izzivom na tem področju tudi uspela.

Ministra sta si izmenjala dobre prakse tudi na področju policijskega dela. Zavzela sta se za okrepljeno sodelovanje med policijama, še zlasti na področju kaznivega dejanja pranja denarja in nezakonitih finančnih tokov.