Skoči do osrednje vsebine

V ženskem zaporu na Igu smo obdarili otroke lokalnega vrtca in se udeležili strokovnega simpozija

V Zavodu za prestajanje kazni zapora Ig smo sprejeli obisk vrtčevskih otrok in jih obdarili z izdelki, ki so jih izdelale zaprte osebe. Udeležili smo se tudi mednarodnega simpozija o dojenju in laktaciji ter strokovni javnosti predstavili manj znane vidike o obravnavi te teme v ženskem zaporu.

Sredi meseca oktobra so nas obiskale štiri skupine otrok Vrtca Ig. Otrokom smo na njim primeren način predstavili kako poteka prestajanje zaporne kazni za ženske in poudarili, da ima vsaka zaprta oseba možnost, da svoje vedenje popravi, se nauči novih navad in se nato vrne domov. Otroci so nas z zanimanjem poslušali in spraševali. Predstavili smo jim tudi poklic pravosodni policist, ki jih je navdušil. Najbolj jim je bila všeč različna oprema pravosodnih policistov in lučke ter sirene na službenih vozilih. Otroci so s seboj odnesli zanimive vtise o ženskem zaporu ter 35 ročno izdelanih otroških predpasnikov iz recikliranega materiala, ki so jih za njih izdelale obsojenke. Tokratni obisk vrtčevskih otrok na dvorišču pred zavodom ni bil prvi, z njim pa želimo tudi mlajšim predstaviti naše delo in krepiti vezi z lokalno skupnostjo.

V mesecu oktobru smo s prispevkom na temo materinstva v zaporu sodelovali tudi na trinajstem mednarodnem simpoziju o dojenju in laktaciji pod sloganom »Zmanjšajmo neenakosti – podprimo dojenje« v organizaciji Nacionalnega odbora za spodbujanje dojenja Unicef. Simpozij je potekal v Laškem, prispevek pa je v imenu ženskega zapora predstavila vodja Oddelka za vzgojo, Vesna Kopač. Letošnja ciljna skupina simpozija so bile ranljive skupine, v katero sodijo tudi zaprte osebe. Udeleženci dogodka so bili povečini zdravstveni delavci. Tema o materinstvu in dojenju v zaporu, ki je javnosti nekoliko manj znana, je pritegnila precejšnjo pozornost strokovne javnosti in spodbudila vprašanje kako omogočiti nosečnicam, materam in otrokom spodbudno okolje. Simpozija smo se udeležili z namenom, da se nagovori predsodke in stigmo, ki obstajajo v povezavi z zapori in zaprtimi osebami ter s tem poskušati širiti obzorja strokovnjakom s področja zmanjševanja neenakosti.