Skoči do osrednje vsebine

Vložitev zahtevka za vračilo kupnine - SPK AU, poslovne storitve, d. o. o.

Tržni inšpektorat RS je v okviru poslovanja podjetja SPK AU d. o. o., Cesta 24. junija 23, 1231 Ljubljana-Črnuče, preko spletne strani Svet plemenitih kovini, ugotovil, da je omenjeno podjetje pri prodaji izdelkov potrošnikom uporabilo nepošteno poslovno prakso.

Ugotovljeno je namreč bilo, da podjetje s tem, ko v spletni trgovini Svet plemenitih kovin, oglašuje prodajo plemenitih kovin (zlate palice, zlatniki, srebrne palice, srebrniki), po opravljenem ter potrjenem nakupu v spletni trgovini podjetja in prejemu plačila za naročene plemenite kovine pa naročenih in plačanih plemenitih kovin, kljub pogodbeno dogovorjenemu roku dobave, potrošniku, niti v dogovorjenem niti v morebitnem dodatnem roku, ne dobavi oziroma dostavi, uporablja nepošteno poslovno prakso, saj takšen način poslovanja bistveno izkrivlja ali bi lahko izkrivljal ekonomsko obnašanje potrošnika, ki ga doseže ali mu je namenjen, in s tem zavaja ali bi utegnil zavajati povprečnega potrošnika glede glavnih značilnosti izdelka, in sicer datuma njegove dobave oziroma dostave, ter povzroči ali bi utegnil povzročiti, da povprečen potrošnik sprejme odločitev o poslu (se odloči za nakup preko omenjene spletne trgovine), ki je sicer ne bi sprejel. S takšnim načinom poslovanja je lahko prišlo do oškodovanja potrošnikov, saj so ti sprejeli odločitev o poslu (se odločili za nakup izdelkov), ki je sicer ne bi.

 

Potrošniki, ki so bili zaradi zgoraj navedene uporabe nepoštene poslovne prakse podjetja SPK AU d. o. o. oškodovani, lahko na podlagi 55. člena Zakona o varstvu potrošnikov odstopijo od pogodbe in zahtevajo vračilo plačanega zneska. Podjetje jim je dolžno brez odlašanja oziroma najkasneje v 14 dneh od prejema zahtevka vrniti plačani znesek. (Veza: Odločba št. 0610-8374/2023-4 z dne 26. 1. 2024 - pravnomočna z dne 5. 8. 2024).