Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob: Slovenija bo lahko konkurenčna tudi na področju železniške infrastrukture

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je udeležil slovesnosti ob pričetku gradbenih del v okviru nadgradnje osrednjega dela Železniške postaje Ljubljana.
Predsednik vlade in ministrica za infrastrukturo se rokujeta pod spominsko ploščo, na kateri je letnica 2024 začetka del in slika nove železniške postaje

Predsednik vlade in ministrica za infrastrukturo sta odkrila spominsko ploščo ob pričetku gradbenih del v okviru nadgradnje osrednjega dela Železniške postaje Ljubljana | Avtor: Katja Kodba/STA

1 / 4

V svojem nagovoru je premier dr. Golob izpostavil pomen projekta nadgradnje. "Današnji projekt kaže, da je odločitev te vlade, ki je izrazito povečala državne investicije, prava. Slovenija namreč za državne investicije procentualno nameni skoraj dvakrat toliko kot sosednje države in to nas razlikuje od večine držav v Evropi. Verjamem, da je država tista, ki mora dajati zgled tudi zasebnemu kapitalu in mora investirati v infrastrukturo," je dejal.

Ob tem je predsednik vlade dodal, da je mobilnost eno od ključnih področij, s katerimi moramo nasloviti podnebno krizo. "Železniška infrastruktura je pri tem poglavitna. Danes ne polagamo le temeljnega kamna za Železniško postajo Ljubljana, ampak počnemo bistveno več: na tem mestu se stikajo najpomembnejši železniški koridorji."

Predsednik vlade je v nadaljevanju izpostavil, da bo Slovenija z izvedbo projekta na evropskem železniškem zemljevidu končno postala vse to, kar je že na ostalih področjih – v zunanji politiki, gospodarstvu in na področju enakosti in socialne blaginje.

Slovenija v mednarodni skupnosti namreč uživa izjemen ugled. "Slovenijo najmočnejše in največje države na svetu dajejo za zgled na področju zavezništev, na področju delovanja v zunanji politiki in v Združenih narodih. Omenjajo jo vse članice Varnostnega sveta, pa tudi visoki predstavniki evropskih bank, gospodarstev, organizacij, in to tako po ekonomskih pokazateljih, kot tudi po tem, kako znamo poskrbeti za socialno blaginjo in kako je stopnja neenakosti v Sloveniji med najnižjimi v svetu," je poudaril premier.

Dodal je, da vlada gleda naprej in se usmerja tudi v dolgoročnejše cilje. "Projekt nadgradnje železniške postaje je hkrati tudi dokaz, da vlada ne načrtuje samo za en mandat, ampak bo ta projekt ustvarjala tudi v naslednjem mandatu," je sklenil predsednik vlade dr. Robert Golob.