Skoči do osrednje vsebine

Dnevi infrastrukture prostorskih podatkov v Federaciji Bosne in Hercegovine

Generalni direktor Geodetske uprave je bil kot predsednik upravnega odbora Združenja geodetskih uprav EuroGeographics vabljeni govornik na konferenci z naslovom Dnevi infrastrukture prostorskih podatkov Federacije Bosne in Hercegovine.

Konferenca je bila 17. in 18. oktobra 2024 v Neumu v organizaciji Federalne geodetske uprave Federacije BiH, ki je hkrati tudi koordinacijsko telo Infrastrukture prostorskih podatkov v Federaciji Bosne in Hercegovine.

Letošnje konference se je udeležilo okoli sto udeležencev iz 58 različnih institucij, tako domačih kot mednarodnih, akademskih institucij in zasebnega sektorja. Finančno je izvedbo konference podprl tudi švedski donatorski projekt Digitalno pospeševanje upravljanja z zemljo za evropsko prihodnost BiH (angleško Digital Enhancement of Land Management for the European Future of Bosnia and Herzegovina - DELEF).

Konferenca je bila priložnost, da se zberejo vsi subjekti s področja infrastrukture prostorskih podatkov v Federaciji BiH pa tudi drugi zainteresirani deležniki, mednarodni predstavniki ter akademski sektor. Konferenca, ki je potekala že petič, predstavlja forum za razpravo, izmenjavo mnenj, izkušenj, primerov dobre prakse in pregled aktualnih dogodkov v Federaciji BiH na tem področju.

Organiziran je bil zanimiv in strokoven program konference, ki je bil razdeljen na dva delovna dneva in organiziran v štiri delovne sklope, ter sklop v obliki panelne razprave na temo Perspektiva infrastrukture prostorskih podatkov: digitalna preobrazba in okoljska trajnost. V uvodnih nagovorih so udeležence nagovorili predsednik Sveta za infrastrukturo prostorskih podatkov in direktor Federalne geodetske uprave Federacije BiH Željko Obradović, predstavnik Švedske razvojne agencije Nedim Bukvić in zvezni minister za prostorsko načrtovanje Željko Nedić.

Generalni direktor Geodetske uprave Tomaž Petek, ki je udeležence nagovoril v vlogi predsednika upravnega odbora združenja EuroGeographics, je imel tudi uvodno predstavitev z naslovom Od infrastrukture prostorskih podatkov do geoprostorskega ekosistema za zeleni in trajnostni razvoj. V svoji predstavitvi je predstavil dejavnosti združenja EuroGeographics in poudaril pomen povezovanja različnih prostorsko opredeljenih informacij, kot tudi povezovanje upravljavcev zbirk prostorskih podatkov. Poudaril je, da to povezovanje uporabnikom omogoča kompleksno iskanje in analizo ter povezovanje pojavov v prostoru, kar ustvarja predpogoje za sodobno upravljanje prostora in naravnih virov.

Seznam vseh prispevkov in njihovih avtorjev je razviden iz dnevnega reda konference (v bosanščini).