Skoči do osrednje vsebine

Bolezen modrikastega jezika: previdno pri nakupu goveda in drobnice iz prizadetih držav

Zaradi širjenja bolezni modrikastega jezika v več evropskih državah Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in Veterinarska zbornica Slovenije rejce pozivajo k previdnosti pri nakupu goveda in drobnice iz drugih držav EU. Premiki okuženih živali so namreč najpogostejši način vnosa bolezni na nova območja.

Okužba z virusom bolezni modrikastega jezika (serotipi 1–24) (okužba z BTV) je nenalezljiva virusna bolezen domačih in divjih prežvekovalcev, ki se prenaša s krvosesnimi mušicami iz rodu Culicoides. Do uveljavitve pravil o zdravju živali (Uredba (EU) 2016/429) je bil BTV uvrščena med posebej nevarne bolezni živali, za katere je bilo obvezno takojšnje izkoreninjenje. Slovenija je zato po pojavu BTV 4 v letu 2016 pristopila k izkoreninjenju bolezni, vključno s petletnim obveznim cepljenjem (zadnjič leta 2021) vsega goveda in drobnice. S tem je pridobila status države, uradno proste BTV.

Po uveljavitvi pravil o zdravju živali je bila okužba z BTV umeščena med bolezni kategorije C, za katere lahko države članice EU izvajajo neobvezne programe izkoreninjenja (dodatna jamstva; kot na primer za bolezen Aujeszkega in bovino virusno diarejo).

V zadnjem letu se je bolezen modrikastega jezika razširila v več evropskih državah. Največ izbruhov je trenutno povezanih z okužbo BTV, serotipa 3 (BTV 3). Ta serotip je bil lani prvič potrjen v Nemčiji, Belgiji in na Nizozemskem, nato pa se je razširil tudi na Dansko, v Francijo in Luksemburg. BTV 3 so v zadnjem času potrdili tudi na Švedskem, v Španiji, na Portugalskem, v Grčiji ter na Češkem in v Avstriji.

V Avstriji so primere BTV 3 potrdili v regiji Vorarlberg na zahodu države (na meji z Nemčijo in Švico, ki je že tudi potrdila pojav BTV 3), na avstrijskem Štajerskem in Koroškem pa so potrdili primere BTV 4. V Španiji in Italiji so letos potrdili tudi kroženje BTV 8.

Zaradi kroženja BTV so okužene države članice razveljavile status prost okužbe z BTV za celotna svoja območja, Češka pa je zaradi kroženja BTV 3 razveljavila status le za del svojega območja in vzpostavila območja z omejitvami (stran v angleščini)

Po poročanju navedenih držav se bolezen pojavlja in širi kljub cepljenju. Letos se je število primerov drastično povečalo, težavo pa predstavljajo predvsem premiki goveda in drobnice oziroma trgovanje. Poleg tega so za okužbo z BTV 3 značilni izraziti klinični znaki, kot so povišana temperatura, padec mlečnosti, plodnostne motnje, zaostajanje v rasti in podobno. Predvsem pri drobnici bolezen povzroča visoko smrtnost.

Za premike goveda in drobnice Slovenija zaenkrat ni odobrila odstopanj glede BTV od predpisanih ukrepov. V državo lahko v trenutni situaciji zato pridejo le živali, cepljene proti vsem serotipom BTV, ki so bili v zadnjih dveh letih potrjeni na območju izvora živali. Podrobnejši pogoji so navedeni v Delegirani uredbi 2020/689/EU.

Glede na razvoj situacije in če bo treba, bo Slovenija preučila možnosti glede odobritve odstopanj.

  • Bolezen modrikastega jezika

    Bolezen modrikastega jezika je bolezen živali, za katero so dovzetni domači in divji prežvekovalci. Konji in prašiči niso dovzetni. Čeprav bolezen najbolj prizadene ovce, je govedo glavni rezervoar virusa med sesalci in je zelo pomembno za epidemiologijo bolezni.