Skoči do osrednje vsebine

Poteka evropski teden varnosti in zdravja pri delu

Vsako leto v mesecu oktobru (43. teden v letu) poteka evropski teden varnosti in zdravja pri delu, ki predstavlja vrhunec kampanje Zdravo delovno okolje. V tem tednu po vsej Evropi poteka na stotine dogodkov ozaveščanja o različnih témah varnosti in zdravja pri delu.

Naslov aktualne evropske kampanje Zdravo delovno okolje 2023-25 je »Varno in zdravo delo v digitalni dobi«.

Digitalne tehnologije ne spreminjajo samo načina dela, temveč vplivajo tudi na to, kje in kdaj delamo. Robotika in umetna inteligenca podpirata in nadomeščata delavce, ki opravljajo delo v nevarnih okoljih. Masovni podatki omogočajo učinkovitejše sisteme spremljanja varnosti in zdravja pri delu. Delo na daljavo zaposlenim ponuja večjo samostojnost in lažje usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja. Vpliv avtomatizacije, digitalizacije in robotizacije na varnost in zdravje pri delu pa je navkljub koristim še vedno precejšnja neznanka. Morebitne izzive in tveganja je treba temeljiteje proučiti ter zakonodajo prilagoditi tako, da bo zagotavljala varnost in zdravje delavcev v sodobnem delovnem okolju. Evropska kampanja Zdravo delovno okolje 2023-25: Varno in zdravo delo v digitalni dobi si prizadeva ozaveščati o izzivih, ki jih na področje varnosti in zdravja pri delu prinaša digitalna preobrazba dela.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti obeležuje evropski teden varnosti in zdravja pri delu s serijo šestih seminarjev, v okviru katerih so bile obravnavane naslednje teme:

  • delovni pogoji platformnih delavcev,
  • poklicne kostno-mišične bolezni,
  • pravica do odklopa, usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja,
  • tehnostres v zvezi z delom,
  • motnje spanja in izgorelost.

Na seminarjih so bili prikazani tudi nekateri dokumentarci, prejemniki evropskega filmskega priznanja Zdravo delovno okolje, ki ga podeljuje Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu (EU-OSHA).

Zadnji seminar iz te serije »Od preprečevanja nezgod pri delu k spodbujanju varnosti in zdravja pri delu«, ki ga organizirata ministrstvo in Inšpektorat Republike Slovenije za delo, bo potekal jutri, 23. oktobra 2024, v okviru kongresno-sejemske prireditve Varnost in preventiva na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču. Na seminarju bo predstavljena Vizija nič Vision Zero (v angleščini), tj. vizija sveta brez nezgod pri delu in z delom povezanih bolezni, ki temelji na 3 stebrih »Varnost – Zdravje – Dobro počutje« in prevaja predpise v preproste, razumljive in uporabne ukrepe.

Predstavljene pa bodo tudi ključne ugotovitve, do katerih so prišli inšpektorji za delo pri izvajanju nadzora v tistih mikro, majhnih in srednje velikih podjetjih iz dejavnosti gozdarstva, gradbeništva in cestnega prevoza, ki so v letu 2023 na Inšpektorat Republike Slovenije za delo prijavila nezgode delavcev pri delu. Gre za aktivnosti v okviru kampanje za preprečevanje nezgod na delovnem mestu, ki se izvaja na pobudo Odbora višjih inšpektorjev za delo (SLIC).

PowerPoint predstavitve in posnetki nekaterih seminarjev so objavljeni v razdelku Dogodki na portalu Varnost in zdravje pri delu.

Ministrstvo bo nadaljevalo z izvajanjem aktivnosti v okviru evropske kampanje Zdravo delovno okolje 2023-25: Varno in zdravo delo v digitalni dobi tudi v prihodnjem letu.