Skoči do osrednje vsebine

Predstavniki vlade in sindikatov parafirali usklajeno besedilo Kolektivne pogodbe za javni sektor

Na današnji seji pogajalske komisije so namestnica vodje vladne pogajalske skupine Mojca Ramšak Pešec in vodji pogajalski skupin sindikalne strani - Branimir Štrukelj in Jakob Počivavšek parafirali usklajeno besedilo Kolektivne pogodbe za javni sektor, ki je sestavni del prenove plačnega sistema v javnem sektorju.
Vodji reprezentativnih sindikatov javnega sektorja in državna sekretarka parafirajo besedilo Kolektivne pogodbe

Nova Kolektivna pogodba za javni sektor je pripravljena ob upoštevanju rešitev, ki so jih Vlada in sindikati javnega sektorja že uskladili v okviru usklajevanja predloga Zakona o skupnih temeljih sistema plač v javnem sektorju | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

»Danes je eden izmed pomembnih trenutkov tega procesa, ki traja dve leti. Sklenili oziroma parafirali smo kolektivno pogodbo za javni sektor, ki je eden od temeljev tega plačnega sistema. To pomeni, da smo zožili polje pogajanj. Odprta so sedaj še stebrna pogajanja,« je po današnjih pogajanjih povedal Branimir Štrukelj, vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja.

Da so na pravi poti, se je strinjala tudi namestnica vodje vladne pogajalske skupine in državna sekretarka Ministrstva za javno upravo Mojca Ramšak Pešec ter poudarila, da gre pri kolektivni pogodbi za javni sektor za ključno in temeljno kolektivno pogodbo, sklenjeno na podlagi plačnega zakona, ki predstavlja pomemben korak v okviru reforme plačnega sistema v javnem sektorju. »Odkrito in resno verjamemo, da bo do 15. novembra prišlo do podpisa kolektivnih pogodb. Vso energijo, voljo in znanje vlagamo v to, da do sklenitve dogovora in sklenitve kolektivnih pogodb pride v najkrajšem možnem času,« je bila jasna državna sekretarka Ministrstva za javno upravo Ramšak Pešec.

Vodja Pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja Slovenije Jakob Počivavšek, je po pogajanjih poudaril, da je bilo pred današnjimi pogajanji odprtih še več zadev, povezanih predvsem z dodatki za delo v manj ugodnem delovnem času, o katerih so se danes uspeli dogovoriti.

Nova Kolektivna pogodba za javni sektor je pripravljena ob upoštevanju rešitev, ki so jih Vlada in sindikati javnega sektorja že uskladili v okviru usklajevanja predloga Zakona o skupnih temeljih sistema plač v javnem sektorju.

Kolektivna pogodba za javni sektor prinaša pomembne novosti na področju primerljivosti med posameznimi stebri plačnega sistema javnega sektorja ter nekatere pomembne spremembe pri dodatkih v primeru neenakomerno razporejenega delovnega časa, za izmensko delo, uvaja pa tudi dodatno plačilo za nadpovprečno obremenjene zaposlene.