Skoči do osrednje vsebine

Instrument za povezovanje Evrope – objavljen četrti razpis Evropske komisije

Objavljen je bil četrti razpis Evropske komisije za zbiranje predlogov projektov v okviru Digitalnega programa, Instrumenta za povezovanje Evrope (CEF - Connecting Europe Facility, CEFDigital). Razpisanih je več kot 323 milijonov evrov.

Ministrstvo za digitalno preobrazbo skupaj z Evropsko komisijo in Izvajalsko agencijo za zdravje in digitalno (HaDEA - European Health and Digital Executive Agency) vabi k predložitvi predlogov projektov v okviru četrtega razpisa Instrumenta za povezovanje Evrope CEF – Digitalno (CEFDigital) z rokom do četrtka, 13. februarja 2025, do 17. ure po srednjeevropskem času, besedilo razpisa najdete na spletni strani Evropske komisije (v angleščini).

Cilj četrtega razpisa CEF – Digitalno (CEFDigital) je podpreti projekte, ki prispevajo h krepitvi evropske digitalne preobrazbe in pokrivajo naslednja tri področja:

  • Pilotni projekti velikega obsega 5G – pokritost 5G vzdolž prometnih koridorjev/5G in oblak za pametne skupnosti (namenjenih 105 milijonov evrov):
  • Evropska kvantna komunikacijska infrastruktura – Pobuda EuroQCI (namenjenih 90 milijonov evrov) – povezava do razpisa za dela (v angleščini).
  • Povezljivost hrbtenice za digitalne globalne prehode (namenjenih 128 milijonov evrov) – povezava do razpisa za dela in povezava do razpisa za študije (v angleščini).

Kdo se lahko prijavi?

Razpisi v okviru digitalnega programa CEF so odprti za pravne osebe, javne ali zasebne organe, ustanovljene v državah EU, vključno s čezmorskimi državami ali ozemlji. Pod določenimi pogoji so možna tudi čezmejna in mednarodna sodelovanja. Za sodelovanje veljajo določene varnostne omejitve, ki so opredeljene v posameznem besedilu razpisa.

Informativni dan

Informativni dan Evropske komisije za četrti razpis za zbiranje predlogov projektov bo  potekal v tednu od 4. novembra 2024. Več informacij bo kmalu na voljo na spletni strani Evropske komisije. (v angleščini).

Dodatne informacije glede razpisa so vam dostopne na elektronskem naslovu HADEA-CEF-DIGITAL-CALLS@ec.europa.eu

Priprava vloge in predhodna oddaja na Ministrstvo za digitalno preobrazbo v soglasje

Postopek PREDHODNE oddaje vloge na Ministrstvo za digitalno preobrazbo s strani zainteresiranih prijaviteljev s sedežem v Republiki Sloveniji:

  • poslati najavo o pripravi projekta, na naslov mdp@gov.si in na elektronski naslov nacionalne kontaktne točke,
  • po dogovoru z nacionalno kontaktno točko, izvedba predhodne predstavitve projekta najkasneje do petka, 17. januarja 2025, na sestanku s predstavniki ministrstva ter
  • poslati popolne prijave predlogov projektov z vključeno prijavno dokumentacijo na Ministrstvo za digitalno preobrazbo v elektronski obliki na naslov mdp@gov.si, z rokom do ponedeljka, 13. januarja 2025, do 23:59.

Prijavitelji posredujejo popolno prijavno dokumentacijo na Ministrstvo za digitalno preobrazbo v elektronski obliki na naslov gp.mdp@gov.si, z rokom do ponedeljka, 13. januarja 2025, do 23:59 ter omogočijo vpogled v elektronsko prijavo informacijskega sistema HaDEA.

Prijavni obrazci morajo biti izpolnjeni v skladu z razpisnimi pogoji in navodili Evropske komisije oziroma HaDEA-e:

  • uporaba obrazcev, ki se nahajajo na spletni strani razpisa,
  • upoštevanje navodil HADEA za izpolnitev obrazcev,
  • pravočasna predložitev vseh podpisanih obrazcev in zahtevanih prilog in drugih obveznih prilog za pridobitev soglasja Ministrstva za digitalno preobrazbo k vlogi:
    • Soglasje države članice k vlogi (potrdilo »Letter of Support«)
    • Izjava prijavitelja za pridobitev soglasja Republike Slovenije
    • Garancije.

Posredovanje popolnih prijav na Ministrstvo za digitalno preobrazbo je nujno potrebno za izdajo soglasja (potrdilo „Letter of Support“) k predlogu projekta. Evropska komisija/HaDEA sprejema samo vloge, katerim zadevna država članica (glede na sedež prijavitelja) izda soglasje (potrdilo „Letter of Support“) k predlogu projekta. Popolni vlogi je potrebno priložiti še izpolnjeno in potrjeno izjavo prijavitelja/prijaviteljev (Izjava prijavitelja za pridobitev soglasja Republike Slovenije) ter Obrazec »Garancije«.

Vloge brez soglasja (potrdilo „Letter of Support“) države članice k predlogu projekta ne ustrezajo zahtevam razpisa, zato jih Evropska komisija ne bo upoštevala pri postopku vrednotenja in dodelitve sredstev. Potrdilo s strani Ministrstva za digitalno preobrazbo morajo pridobiti vsi prijavitelji, ki so registrirani v Republiki Sloveniji.