Skoči do osrednje vsebine

Obisk nemških vinarskih inšpektorjev v Sloveniji

Ministrstvo je v sklopu obiska nemških vinarskih inšpektorjev v sodelovanju z Inšpektoratom za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo organiziralo strokovni posvet o vinarskih vsebinah. Ta je predstavljal odlično priložnost za krepitev bilateralnih odnosov med Slovenijo in Nemčijo ter za izmenjavo strokovnih izkušenj na področju vinogradništva in vinarstva.
Več oseb sedi za mizo in se pogovarja

Obisk nemških vinarskih inšpektorjev | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 2

Cilj posveta je bila predstavitev organiziranosti vinogradništva in vinarstva v Sloveniji, z namenom večje prepoznavnosti slovenskih vin s priznanim tradicionalnim poimenovanjem in avtohtonih slovenskih sort na evropskem in globalnem trgu. Strokovni posvet je potekal v okviru obiska 17 vinarskih inšpektorjev iz Nemčije na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Ministrstvo je predstavilo ključne številke in informacije o slovenskem vinogradništvu in vinarstvu in institucionalno organiziranost, ki ureja vinogradništvo in vinarstvo v Sloveniji. Predstavniki Inšpektorata Republike Slovenije za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo (IRSKGLR) so predstavili organiziranost in delovanje inšpektorata ter postopke nadzora glede kakovosti vin, varnosti vin v prometu ter pridelavi in predelavi grozdja v vino s ciljem varovanja potrošnikov pred zavajajočimi in goljufivimi praksami. Posebno pozornost so namenili nadzoru označevanja in oglaševanja vina vezano na zaščitene geografske označbe in tradicionalne izraze.

Razprava je bila namenjena izmenjavi izkušenj glede nadzora vina, zlasti v zvezi s kontrolo zaščitenih geografskih označb in nadzorom prometa vina na domačem in mednarodnem trgu. Obisk nemških inšpektorjev je izjemno pomemben tudi zaradi izmenjave dobrih praks pri izvajanju nove evropske vinarske zakonodaje, nadzoru nad uvozom ter distribucijo vina in krepitvi dvostranskega sodelovanja med Slovenijo in Nemčijo. Ujemal se je tudi z delovnim načrtom dvostranskega sodelovanja med državama za programsko obdobje 2022–2024, ki ga je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano sprejelo na področju kmetijstva in prehrane.

Po prvem delu so nemški udeleženci obiskali enološki laboratorij Kmetijskega inštituta Slovenije, kjer so se seznanili s kontrolnimi postopki, vključno s senzoričnimi in organoleptičnimi analizami vin. Ti postopki so ključni za preverjanje kakovostnih parametrov, skladnosti s pridobljenimi listinami in primernosti vin za promet.