Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob zaključuje obisk v Združenih državah Amerike

Predsednik vlade dr. Robert Golob zaključuje delovni obisk pri ameriškem predsedniku Bidnu.

Po včerajšnjem delovnem obisku pri ameriškem predsedniku Bidnu in večerji, ki jo je s predstavniki različnih organizacij gostil veleposlanik Republike Slovenije v Združenih državah Amerike, sta premier dr. Golob in Tina Gaber obiskala zavetišče za zapuščene živali in se udeležila kosila, ki ga je ob priložnosti obiska gostil Dave J. Lane, nekdanji veleposlanik pri Organizaciji združenih narodov za prehrano in kmetijstvo med Obamovim mandatom.

Tina Gaber je imela ločen program, s poudarkom na mednarodnih humanitarnih programih. Skupaj s predsednikom vlade se je včeraj udeležila večerje, ki jo je v čast obiska predsednika vlade priredil veleposlanik Republike Slovenije v Združenih državah Amerike, danes pa kosila, ki ga je gostil Dave J. Lane. Kosila se je med drugim udeležil tudi Jose Andres, veliki humanitarec in kuharski mojster, ki je prejel številne nagrade za svoje humanitarno delo. Je profesor in ustanovitelj Globalnega inštituta za hrano na Univerzi Georgea Washingtona in ustanovitelj neprofitne organizacije World Central Kitchen, ki zagotavlja hrano ob naravnih nesrečah in na kriznih žariščih. Predstavnik Ameriške agencije za razvojno pomoč (USAID) pa je predstavil iniciativo Partnerstvo za prihodnost brez svinca, globalno pobudo, ki se ji je pridružila tudi Slovenija. Namen partnerstva je odpraviti zastrupitev s svincem pri otrocih v državah z nizkimi in srednjimi dohodki.

Ob sprejemu slovenske delegacije pri predsedniku Bidnu si je Tina Gaber na posebno povabilo ogledala Belo hišo, med drugim tudi prostore, ki so zaprti za javnost. Doletela jo je velika čast, saj je lahko vstopila v Ovalno pisarno, kjer predsednik Biden skrbno hrani predmete in fotografije, ki mu pomenijo največ. Obiskala je tudi zavetišče za zapuščene živali Human Rescue Alliance, ki se že več kot 150 let zavzema za zaščito živali. Sprejela jo je Kate Meghji, operativna direktorica, ki ji je razkazala zavetišče in predstavila dejavnosti, s katerimi skrbijo, da zapuščene živali prejmejo ustrezno veterinarsko in drugo oskrbo, preden najdejo nov dom.

Premier dr. Golob se danes z delegacijo vrača v Slovenijo.