Skoči do osrednje vsebine

Prva seja Nacionalnega sveta za kulturo

Na Ministrstvu za kulturo je 22. oktobra potekala prva seja Nacionalnega sveta za kulturo v novem mandatu. Vodil jo je novi predsednik sveta Jurij Krpan. Udeležila se ga je tudi ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko.

Člani sveta so se uvodoma strinjali, da je Nacionalni svet za kulturo ključni forum za srečanje deležnikov kulturnega sektorja in priložnost za produktivno soočanje različnih mnenj ter obravnavo aktualnih izzivov.

Med drugim so razpravljali o predlogu sprememb Zakona o uresničevanju javnega interesa, ki je v javni obravnavi. Ministrica za kulturo je predstavila prihajajoče spremembe zakona, ki se spreminja v šestih sklopih:

  • okvir javnega interesa za kulturo s poudarkom na javnem dobrem,
  • transparentno, dialoško in merljivo kulturno politiko,  
  • bolj učinkovito upravljanje in financiranje javnih zavodov, vključno z boljšimi pogoji dela,
  • podpora delovanju nevladnih organizacij v kulturi,
  • učinkovitejše upravljanje z javno kulturno infrastrukturo,
  • boljši položaj samozaposlenih v kulturi.

Jurij Krpan je poudaril, da so trenutne spremembe v kulturni zakonodaji ključne za posodobitev in modernizacijo sektorja. Člani sveta so izmenjali poglede na ključne rešitve, njihove predloge pa bo ministrstvo skrbno preučilo.

Naslednja seja sveta bo konec novembra.

Zainteresirano javnost pozivamo, da do vključno 3. novembra 2024 poda pripombe in predloge na osnutek novele zakona, ki je objavljen na portalu eDemokracija.