Skoči do osrednje vsebine

Sporazum Artemis odpira možnosti Slovenije pri naprednih vesoljskih tehnologijah in raziskavah

V Centru vesoljskih tehnologij Noordung v Vitanjah so odprli razstavo Artemis, ki predstavlja projekt raziskovanja Lune in sodelovanje držav pri raziskovanju vesolja. Otvoritev je spremljalo predavanje ameriškega astronavta slovenskih korenin Randyja Bresnika o bivanju na vesoljski postaji in programih, ki jih v času bivanja v vesolju izvajajo.
Predstavniki ministrstev in ameriške ambasade skupaj z astronavtom pod slikami in panojem z razstave

Ameriški astonavt Randy Bresnik s predstavnicami in predstavniki Ministrstva za zunanje in evropske zadeve, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport in Veleposlaništva Združenih držav Amerike v Sloveniji

Slovenija je letos aprila ob robu Strateškega dialoga z ZDA pristopila k sporazumu Artemis, ki odpira možnosti za sodelovanje slovenskih podjetij in znanstvenih institucij pri naprednih vesoljskih tehnologijah in raziskavah. Pristop Slovenije k sporazumu Artemis izkazuje našo politično zavezanost k miroljubni rabi vesolja v skladu z mednarodnim pravom in ponuja priložnosti, ki jih raziskovanje vesolja predstavlja za skupno sodelovanje v industriji in znanosti. Sodelovanje med državama na področju naprednih tehnologij in raziskovanju vesolja je bila tudi ena izmed tem srečanja predsednika slovenske vlade Roberta Goloba in ameriškega predsednika Joeja Bidna 22. oktobra v Beli hiši.