Skoči do osrednje vsebine

Srečanje generalnih direktorjev zaporskih uprav v Budimpešti

Predstavnika Generalnega urada sta se v Budimpešti udeležila 20. srečanja generalnih direktorjev zaporskih uprav Srednje Evrope (angleško Middle Europe Corrections Roundtable - MECR).

Letošnje srečanje MECR je gostila madžarska zaporska uprava, udeležili so se ga tudi predstavniki iz Avstrije, Hrvaške, Italije, Slovaške, Češke, Poljske, Švice in Slovenije. Srečanje je potekalo v Budimpešti in kraju Csenger na severovzhodu države. Gostitelji so udeležencem predstavili sistem izvrševanja kazenskih sankcij na Madžarskem, udeleženci pa so predstavili dobre prakse in nekatere izzive pri delovanju svojih nacionalnih sistemov. V nadaljevanju so gostitelji moderirali razpravo na temo v prihodnost usmerjenih digitalnih inovacij znotraj zaporskih sistemov in skupaj s predstavniki posameznih držav delili svoje izkušnje, ki sledijo sodobnim tehnološkim zahtevam - s ciljem iskanja najboljših rešitev, usklajenih z mednarodnimi priporočili. Zadnji dan srečanja so delegacije obiskale tudi nov posebej varovan zapor v Csengerju, kjer jim je bil predstavljen projekt izgradnje in skorajšnjega zagona novega zapora z najvišjo stopnjo varovanja in pametnimi rešitvami, ki bodo podpirale vse ključne delovne procese.

MECR je bilo kot neformalno združenje ustanovljeno v letu 2009. Cilji povezave so izmenjava znanj in izkušenj na področja varnosti in strokovne obravnave zaprtih oseb, razumevanje globalnih trendov zaporskih sistemov, posebnosti držav članic in prenos dobrih praks pri napredku posameznih uprav. Vsako leto je gostiteljica srečanja druga država, gostitelj pa izbere tudi nosilno temo. Slovenija je srečanje gostila v letu 2021.

Skupinska fotografija udeležencev srečanja pred novim zaporom

MECR srečanje | Avtor: Madžarska zaporska uprava