Skoči do osrednje vsebine

13. seja Vladne delovne skupine za koordinacijo projekta JEK2

V četrtek, 24. septembra 2024, je potekala 13. seja Vladne delovne skupine za koordinacijo projekta JEK2 (VDS JEK2). Člani skupine so razpravljali o nadaljnjih korakih koordinacije projekta JEK2.

Na seji VDS JEK2 je vodja ožje delovne skupine za pripravo zakonskih podlag predstavil zaključno poročilo z identificiranimi vsebinami, ki jih bo v nadaljevanju potrebno nasloviti z zakonom. Posebna razprava je bila odprta na temo prestavitve RTP Krško. Člani VDS JEK2 so se strinjali, da se skupina razširi s predstavnikom Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj.

Vladna delovna skupina JEK2 deluje že več kot leto dni. Skupina je bila ustanovljena z namenom koordinacije priprave podlag in pripravljalnih aktivnosti za projekt JEK2, spremljanja izvajanja projektnih aktivnosti, vzpostavitve delovnih razmerij med deležniki in priprave primernega regulatornega okvirja za pospešitev izvedbe projekta. Poglavitne naloge so vezane na procese umeščanja v prostor, licenciranje, izbor poslovnega modela, zapiranje finančne konstrukcije in strateški izbor dobavitelja opreme.
JEK2 je medgeneracijski projekt, ki odgovarja na ključne izzive prihodnosti, kot sta energetska neodvisnost in podnebne spremembe.

Vladna delovna skupina si prizadeva, da bi javnost bila opremljena s čim več informacijami o projektu JEK2.