Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za javno upravo pomagalo društvom pri odpravi škode po poplavah

Posledice lanskih poplav in zemeljskih plazov so za sabo pustile veliko škodo. Izogniti se ji niso mogla niti društva. Ker so to neprofitne organizacije, ki delujejo na različnih področjih, kot so kultura, šport, okolje, izobraževanje, humanitarno delo, zdravstvo in številna druga, je finančna pomoč zanje še toliko bolj pomembna.
Deklica v dežnih škornjih hodi po poplavljeni cesti, ki jo obdajajo drevesa.

Ministrstvo za javno upravo je z vsaj delnim povračilom škode društvom pomagalo pri spoprijemanju s posledicami poplav in jim omogočili nadaljevanje njihovih dejavnost, s katerimi pomembno prispevajo k razvoju naše družbe. | Avtor: Pixabay

Ministrstvo za javno upravo je v teh dneh vsem upravičenim društvom, ki so oddala vloge za povračilo škode na strojih, opremi in zalogah zaradi poplav avgusta 2023, izdalo odločbe, katerim bodo po potrditvi njihovega prejema sledila izplačila upravičenih denarnih sredstev. Takšen postopek je izpeljalo prvič, zato je v ta namen pripravilo novo metodologijo za izplačilo upravičenih stroškov. Pri tem je sledilo dejstvoma, da se društva ukvarjajo z različnimi dejavnostmi in da je bila tudi škoda, ki so jo utrpela, od primera do primera zelo različna.

Ministrstvo je upravičence pozvalo k oddaji vlog za poplačilo škode na strojih, opremi in zalogah z dokazili o dejanski škodi letos julija po sprejemu Programa odprave posledic škode v gospodarstvu, ki se nanaša na škodo pri društvih in ustanovah, po poplavah avgusta 2023. Prejete vloge so se glede na oceno škode zelo razlikovale. Nekatera društva so dala vlogo za relativno nizka povračila, zato se škode ni ugotavljalo z izvedenci, spet druga, pri katerih so bile posledice poplav bistveno večje, so slednje dokazovala z izvedenci.

Uslužbenci ministrstva so v izogib kakršnimkoli nejasnostim vseskozi zagotavljali individualno obravnavo vlog in z upravičenci komunicirali ves čas trajanja postopka, s čimer so zagotovili ustrezno upoštevanje različnih potreb in okoliščin posameznih društev. Ob tem sta bili na temo povračila škode 25. julija in 1. avgusta 2024 organizirani dve spletni delavnici, na katerih so predstavili ključne točke v zvezi s povračilom škode, predstavili vlogo in obrazce, ki jih je bilo treba izpolniti, ter odgovarjali na morebitna vprašanja.

Najvišja prijavljena škoda na strojih in opremi je znašala 280.000 evrov, medtem ko je bila najnižja prijavljena škoda manjša od 100 evrov. Ministrstvo je upoštevalo škodo na strojih in opremi v višini 50 odstotkov, na zalogah pa v višini 60 odstotkov. Skupni znesek vseh sredstev, ki bodo povrnjena, znaša 682.592,35 evra. Predvideno izplačilo škode pa bo izvedeno v roku enega meseca.

Z vsaj delnim povračilom škode smo društvom pomagali pri spoprijemanju s posledicami poplav in jim omogočili nadaljevanje njihovih dejavnosti, s katerimi pomembno prispevajo k razvoju naše družbe. Verjamemo, da bo dodeljena pomoč omogočila hitrejšo obnovo in revitalizacijo prizadetih skupnosti.