Skoči do osrednje vsebine

Odbor za spremljanje Programa evropske kohezijske politike 2021–2027 o uvedbi Uredbe STEP

Danes je potekala tretja seja Odbora za spremljanje Programa evropske kohezijske politike v obdobju 2021–2027 (Program EKP). Člani odbora in predstavniki Evropske komisije so na seji razpravljali o napredku pri dosedanjem izvajanju programa ter o spremembi programa, ki bo omogočila vzpostavitev Platforme za strateške tehnologije za Evropo (STEP).
Del sodelujočih na seji odbora sedi za mizo, za njimi velika okna, pred okni je zaslon s predstavitvijo vsebine

Državni sekretar mag. Marko Koprivc na seji Odbora za spremljanje | Avtor: Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj

Seja se je začela s pregledom napredka pri izvajanju Programa EKP za obdobje 2021–2027, vključno s predstavitvijo potrjenih sprememb območnih načrtov za pravični prehod ter napredka pri izvajanju operacij strateškega pomena. Posebna pozornost je bila namenjena vmesnemu vrednotenju programa in pripravam na potrebne spremembe v skladu z Uredbo STEP, ki bodo omogočile učinkovitejšo izvedbo operacij v prihodnjih letih.

Uredba STEP je nova pobuda Evropske unije (EU), ki podpira ključne in strateške tehnologije v EU z namenom zmanjšanja strateških odvisnosti in krepitve evropske tehnološke avtonomije. Osredotoča se na tri glavna področja: digitalne tehnologije in globoko-tehnološke inovacije, biotehnologije ter čiste in podnebno nevtralne tehnologije. Za uspešno uresničevanje ciljev, opredeljenih v Uredbi STEP, je potrebna ustrezna sprememba Programa EKP, ki bo zagotovila finančna sredstva za uspešno zasledovanje ciljev Uredbe STEP.

Člani odbora so na seji obravnavali tudi napredek pri strateškem projektu izvedbe Evropske prestolnice kulture GO2025!, ki predstavlja enega izmed osrednjih projektov v tem programskem obdobju. Seja je bila priložnost za izmenjavo mnenj in razpravo o tekočih vprašanjih, ki so ključna za uspešno izvajanje evropske kohezijske politike v Sloveniji.