Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Gabrič se je srečala s palestinsko ministrico za ženske zadeve Al-Khalili

Ob robu udeležbe na odprti razpravi Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov (OZN) o ženskah, miru in varnosti se je državna sekretarka Melita Gabrič srečala z ministrico za ženske zadeve Palestine Mono Al-Khalili.
sogovornici pred slovensko in EU zastavo

Državna sekretarka na srečanju s palestinsko ministrico za ženske zadeve Al-Khalili | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 3

Ob tej priložnosti je državna sekretarka Gabrič poudarila predanost Slovenije pravicam žensk. Agenda ženske, mir in varnost je za Slovenijo kot članico Varnostnega sveta OZN izjemno pomembna. Gre za presečno temo slovenskega delovanja v tem organu, v okviru katere še posebej zagovarja prispevek žensk k miru in varnosti. Sogovornici sta se strinjali o pomenu opolnomočenja žensk in potrebe po nadaljnji krepitvi njihove vloge v mirovnih procesih.

V zvezi z aktualnimi razmerami na Bližnjem vzhodu je državna sekretarka Gabrič poudarila, da si Slovenija prizadeva za dolgoročni mir. S tem namenom je ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon tudi marca 2024 gostila obisk sestrskih organizacij Women Wage Peace in Women of the Sun, kar vidimo kot konkreten prispevek Slovenije k spodbujanju dialoga in vključevanju žensk v mirovni proces. Kot enega izmed konkretnih prispevkov k boljši prihodnosti je omenila tudi projekt zdravljenja in rehabilitacije skupine otrok in mladostnikov iz Gaze, ki ravno zdaj poteka v Sloveniji.

Sogovornici sta obravnavali tudi perečo situacijo Agencije Združenih narodov za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev na Bližnjem vzhodu (angleško The United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees – UNRWA), ki igra ključno vlogo pri zagotavljanju humanitarne pomoči v Gazi in sosednjih državah. Njeno delo ostaja izjemnega pomena. Zato Slovenija agenciji še naprej zagotavlja finančno in politično podporo. Slovenija prav tako podpira palestinsko upravo, ki bo zmožna prevzeti oblast tudi v Gazi. Državna sekretarka Gabrič je zagotovila, da se bo Slovenija še naprej zavzemala za prekinitev ognja v Gazi in rešitev dveh držav, tako preko aktivnega delovanja v Varnostnem svetu OZN kot tudi članstva v globalni koaliciji za rešitev dveh držav.

Ministrica Al-Khalili se je državni sekretarki Gabrič zahvalila za stališča in delovanje Slovenije, ki so v Palestini prepoznana in cenjena.