Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin v Coimbri ob 20. obletnici članstva Slovenije v Evropski Uniji

Državni sekretar Marko Štucin se je na Univerzi v Coimbri, na Portugalskem, udeležil konference ob 20. obletnici širitve EU. Konferenca je bila organizirana na pobudo veleposlanikov desetih držav (med njimi je bila tudi Slovenija), ki so se pred 20 leti pridružile EU, v sodelovanju z Univerzo v Coimbri.

Slogan dogodka se je glasil Gledamo nazaj, gledamo naprej (angleško Looking back, looking forward). Na panelu so predstavniki desetih držav govorili o pomembnosti širitve in vključitvi držav srednje in vzhodne Evrope, s čimer je EU pridobila največji notranji trg na svetu. Širitev je odprla trgovinske in finančne tokove med državami ter tako prispevala h gospodarski blaginji v EU in v državah pristopnicah.

Panelisti so se osredotočili tudi na prihodnjo širitev EU. Vsi so se strinjali, da je vključitev držav Zahodnega Balkana in držav tria (Ukrajina, Moldavija in Gruzija) nujno potrebna. Države kandidatke je treba spodbujati in jim pomagati pri potrebnih spremembah in prilagoditvah na poti k članstvu v EU.

Minister za zunanje zadeve Portugalske, Paulo Rangel, je v zaključnem nagovoru širitev leta 2004 opredelil kot začetek novega institucionalnega cikla, kjer širitev EU ni samo možnost, ampak geostrateška nujnost. S pomočjo EU so države pristopnice lahko razvile svoje demokratične režime in gospodarstva, EU pa je pridobila na jezikovni in kulturni raznolikosti ter boljši povezljivosti v Evropi. Pridružitev Slovenije je opredelil kot točko upanja za kasnejšo pridružitev držav Zahodnega Balkana.