Skoči do osrednje vsebine

Evropska sredstva za revitalizacijo Trga Evrope

Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj je odobrilo evropska sredstva za projekt EPK GO!2025, Revitalizacija Trga Evrope.
Simbolična fotografija sklenjenih rok z modro zapestnico EU in zeleno Slovenija

Evropska sredstva za revitalizacijo Trga Evrope | Avtor: Urad vlade za komuniciranje

Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje Območje občin: Comune di Gorizia (Italija), Mestna občina Nova Gorica (Slovenija) in Občina Šempeter-Vrtojba (Slovenija) (EZTS GO) bo v okviru projekta, sofinanciranega z evropskimi sredstvi, preuredilo območje med Novo Gorico in Gorico. Cilj je ustvariti fizični in simbolni prostor za spodbujanje širšega medkulturnega sodelovanja, v okviru tega pa tudi urediti površine, ki bodo omogočale izvajanje programov, ki so v javnem interesu, programov GO!2025 ter organizacijo raznih kulturnih, družabnih in izobraževalnih dogodkov. V okviru projekta bo prenovljenih kar 4.239 kvadratnih metrov površin. S tem se bo oblikoval povezan čezmejni javni prostor tako za vse tamkajšnje prebivalce kot tudi obiskovalce in turiste ter vzpostavil jasno prepoznavno urbano območje, ki povezuje dve urbani entiteti.

Projekt EPK GO!2025 - Revitalizacija Trga Evrope se izvaja v okviru Programa evropske kohezijske politike v obdobju 2021–2027 v Sloveniji, prednostne naloge Trajnostni razvoj lokalnih območij ter zasleduje specifični cilj Spodbujanje celostnega in vključujočega socialnega, gospodarskega in okoljskega razvoja, kulture, naravne dediščine, trajnostnega turizma in varnosti na mestnih območjih.

Za projekt v vrednosti 1.913.080,52 evra bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 765.232,21 evra.