Skoči do osrednje vsebine

Ministrica za zdravje nagovorila udeležence srečanja ekonomistov v zdravstvu

Ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel se je v Mariboru udeležila 25. strokovnega jesenskega srečanja ekonomistov in poslovodnih delavcev v zdravstvu. Na dogodku je kot častna govornica zbranim predstavila aktualno dogajanje na področju zdravstva.

Teme letošnjega strokovnega srečanja ekonomistov in poslovodnih delavcev v zdravstvu, ki je potekalo 24. in 25. oktobra, so bile cene, dostopnost in učinkovitost poslovanja. Ministrica je v uvodnem nagovoru predstavila aktualne vsebine na področju zdravstva. Omenila je več zakonodajnih predlogov, s katerimi želi ministrstvo urediti zdravstveni sistem, povečati učinkovitost, dostopnost in kakovost javnih zdravstvenih storitev, na primer novelo Zakona o zdravstveni dejavnosti, Zakon o zagotavljanju kakovosti v zdravstvu, Zakon o digitalizaciji ter Zakon o psihoterapevtski in klinično psihoterapevtski dejavnosti.

Povedala je, da ministrstvo pripravlja kar dvanajst zakonov, ki so v različnih fazah zakonodajnih postopkov. »Vsi zakoni imajo jasen namen. Seveda pa njihova priprava ni lahka, saj imamo na določenih področjih veliko deležnikov, ki imajo nasprotujoča si mnenja in se zato odpirajo številne dileme.« Ob tem je poudarila pomen javne razprave pri oblikovanju zakonodajnih rešitev: »Javna razprava je namenjena temu, da dobimo čim več mnenj različnih deležnikov, da lahko zakon izboljšamo. Četudi vsi deležniki v zdravstvu dajo komentarje in predloge na zakon, je to samo dobrodošlo. To ne pomeni, da nam vsi nasprotujejo. To pomeni, da nam vsi želijo pomagati. Tako jemljemo te komentarje in pripombe na Ministrstvu za zdravje in v tem duhu jih tudi obravnavamo.«

Poleg ministrice so na dogodku o prizadevanjih Ministrstva za zdravje za izboljšanje sistema zdravstvenega varstva spregovorili še mag. Vlasta Mežek, generalna direktorica Direktorata za dostopnost in ekonomiko, Jasna Humar, vršilka dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za zdravstveno varstvo, mag. Teja Batagelj, vršilka dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za digitalizacijo v zdravstvu, Mateja Agrež, Katarina Kralj in Marko Ogorevc.