Skoči do osrednje vsebine

Od danes prijava prebivališča možna na katerikoli upravni enoti v Republiki Sloveniji

Zakon o ukrepih za optimizacijo določenih postopkov na upravnih enotah, ki je bil v Državnem zboru sprejet 15. julija 2024 ter je stopil v veljavo 25. julija 2024, poleg rešitve, ki spreminja krajevno pristojnost upravnih enot v tujskih zadevah, prinaša še pomembno izboljšavo, ki se nanaša na postopke prijave oz. odjave prebivališč posameznikov, kot ga določa 4. člen Zakona o prijavi prebivališča.

Zakon o ukrepih za optimizacijo določenih postopkov na upravnih enotah trajno spreminja krajevno pristojnost upravnih enot tudi v postopkih prijave prebivališč posameznikov.

Od 25. oktobra 2024 dalje bo trajno odpravljena krajevna pristojnost za:

  • prijavo stalnega prebivališča,
  • prijavo začasnega prebivališča in
  • določitev naslova za vročanje v Republiki Sloveniji.

Omenjena sprememba, ki jo določa Zakon o ukrepih za optimizacijo določenih postopkov na upravnih enotah, omogoča vložitev vloge v zgoraj navedenih postopkih na katerikoli od 58 upravnih enot v Republiki Sloveniji, pa tudi preko portala eUprava, kar dodatno olajša postopek in skrajša čakalne dobe.

S spremembo krajevne pristojnosti v postopkih prijave prebivališč posameznikov na način, da o teh upravnih postopkih upravne enote sedaj odločajo na območju celotne države, razbremenjujemo najbolj obremenjene upravne enote, hkrati s tem pa tudi tamkajšnje zaposlene. S tem ukrepi interventnega zakona, ki ga je pripravila Vlada dr. Roberta Goloba, sledijo zavezi zagotavljanja uporabnikom dostopnega, kakovostnega in učinkovitega upravnega servisa.