Skoči do osrednje vsebine

Pregled dezinformacij: Jezna Moskva in njen načrt za Moldavijo

Kot je razvidno iz številnih preteklih člankov in primerov v naši podatkovni zbirki, se Moskva kar naprej trudi ustvarjati napetosti in sabotirati evropsko pot Moldavije.

Večina prispevkov v prokremeljskih medijih je namenjala pozornost moldavskemu referendumu o spremembi ustave, v katero bi vnesli prizadevanja za članstvo v Evropski uniji. Najbolj priljubljeni narativi so vsebovali trditve o obširnem ponarejanju volilnih rezultatov, ki naj bi ga zagrešila administracija predsednice Sandu, da bi obrnila volitve v svoj prid. Mreže za širjenje dezinformacij so se osredotočale tudi na predsedniške volitve s trditvami, da vlada zatira opozicijo in opozicijske medije.

Gre za klasične moskovske trope, razvidne pri mnogih volitvah po Evropski uniji in v drugih državah, ki ne podpirajo ruske politike. Glej na primer našo serijo o moskovskem poročanju o volitvah v Evropski parlament. Trditve širijo dva narativa: »elite proti ljudem« in »izgubljena suverenost«. Zgovoren primer z nemškega kanala RT so trditve, da so bile volitve prejšnji konec tedna »potuhnjen državni udar s ciljem enostrankarske države«.

Trditve Kremlja so bile predvajane na večini jezikovnih platform, da bi dosegle občinstvo po vsem svetu z namenom očrnitve predsednice Sandu in Evropske unije.

Lahko se vprašamo: če so bili referendum in predsedniške volitve tako poneverjeni, zakaj niso prinesli ugodnih rezultatov za moldavsko predsednico in vlado? Vemo, kako je v Rusiji, kjer naj bi večina volilnih izidov kazala več kot 80-% podporo režimu.

Vse to je v nasprotju s predhodnimi ugotovitvami mednarodne misije OVSE za opazovanje volitev, ki je ugotovila, da sta bili obe glasovanji dobro vodeni, in poudarila, da so »tekmeci vodili svobodno kampanjo v okolju, ki sta ga zaznamovala zaskrbljenost zaradi nedovoljenih vmešavanj iz tujine in dejavno prizadevanje za širjenje dezinformacij«. Zadnji stavek je evfemizem za vmešavanje Rusije in njenih pooblaščencev.

Uradna govorka ruskega ministrstva za zunanje zadeve Maria Zakharova je trdila, da so predsedniške volitve vodile moldavske oblasti »z uporabo nedemokratičnih, totalitarnih metod«. Zanikala je obtožbe, da se Rusija vpleta v moldavske zadeve in poskuša vplivati na volitve. Svoje trditve je predstavila odločno, kar morda kaže, da priznava očiten vpliv Moskve.

Splošno pravilo: nikoli ne verjemi ničesar, dokler Moskva ne zanika.

Priprave na drugi krog v Moldaviji 3. novembra

Moskva je nezadovoljna, ker ji po letih pritiskov ni uspelo zagotoviti prevlade nad Moldavijo, toda kampanja se nadaljuje. Kremelj uporablja Moldavijo za testiranje modernih tehnik manipulacije. Preizkušajo vse mogoče trike: pritisk z gospodarskimi ukrepi, zlasti prekinitev dobave energije; poskus državnega udara leta 2023 in množično širjenje lažnih vsebin (glej našo podatkovno zbirko), vključno z videoposnetki, ustvarjenimi z umetno inteligenco, ki zlorabljajo podobo predsednice Sandu. Poleg tega so kremeljski pooblaščenci načrtovali lažne proteste in nemire, eden od oligarhov, Ilan Shor, pribežnik v Moskvo, pa je obtožen množičnega kupovanja glasov.

Vse kaže, da želi Moskva stopnjevati vmešavanje in vnašanje razkolov proti predsednici Sandu v naslednjih tednih pred drugim krogom predsedniških volitev v Moldaviji 3. novembra.

Zdaj pa k Ukrajini: kdo si lasti narativ o miru?

Besede Kremlja o domnevnem miru in prihodnosti Ukrajine so še en primer potuhnjenega manipuliranja z informacijskim prostorom, da bi si ga prisvojili ali podredili. Da bi razumeli spolzkost zavajajočega jezika Kremlja, se moramo spomniti, kaj je bilo rečeno v preteklosti in kako skuša Moskva preusmeriti pozornost na druge teme.

Izjava, ki jo je ta teden dal ruski veleposlanik pri Združenih narodih, Vasilij Nebenzija, se je nanašala na članstvo Ukrajine v Natu: »Članstvo Ukrajine v Natu v kakršni koli ozemeljski zasnovi je popolnoma nesprejemljivo za Rusijo in ne more biti del nobenih mirovnih načrtov ali pobud za mediacijo.« Njen namen je podeliti Rusiji vnaprejšnjo pravico, da opredeli, kaj je lahko in kaj ne more biti predmet razprav.

To manipuliranje z informacijskim prostorom z izrezovanjem posameznih delov je še ena klasična kremeljska taktika, ki je razvidna tudi v povezavi z ukrajinskimi pokrajinami pod rusko okupacijo, Krim, Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje. Zavajajoče besede se glasijo: »To so zaprta vprašanja, gre za pokrajine Ruske federacije.« Olepšana različica, ki cilja tudi na tretje države po svetu, pravi: »Vsi bi morali sprejeti resničnost na terenu.« Kdo si ne bi želel biti v stiku z resničnostjo? Kdo bi rad živel z glavo v oblakih?

Bodite pozorni na selektivni pristop Moskve. Ruski voditelji v učenih govorih pogosto trdijo, da lahko »vsaka država svobodno izbira« in da se »Rusija ne vmešava«. Realno stanje glede dezinformacij kaže drugače. Moskva je trdno odločena nadzorovati svoje sosede in bolj oddaljene države.

Poskusi preusmerjanja pozornosti na našem radarju za dezinformacije

  • Podpornica Rusije umrla na ukrajinski policijski postaji v Odesi po zaslišanju

Ne boste verjeli: ni res. Toda vodilni ruski državni televizijski kanali in njihove platforme družbenih omrežij so znani po tem, da razširjajo najbolj hujskaške laži o umorih, požigih, križanjih ali podobnih čustveno nabitih zgodbah. Ta zgodba se dogaja v Odesi, velikem pristaniškem mestu v Ukrajini ob Črnem morju, ki je pomemben svetovni izvoznik žit. Ukrajinsko policijo obtožuje za smrt mlade ženske, ki je hotela samo mahati z rusko zastavo. O njej je v nedeljo zvečer v času največje gledanosti poročal zažigalni dvojec: veliki propagandist Vladimir Solovjov in odgovorna urednica RT Margarita Simonjan. Solovjov ima več milijonov sledilcev in gledalcev, njegova priljubljenost pa raste tudi s pomočjo RT (televizijska mreža Russia Today), ki deluje v več kot petindvajsetih jezikih.

Samo ena težava je: ženska ni umrla. Prestaja hišni zapor zaradi bagatelnega kaznivega dejanja huliganstva in je stara znanka policije zaradi tatvin, drugih kaznivih dejanj huliganstva in pitja alkohola v javnosti. Cela zgodba je razpadla samo nekaj dni po tem, ko je bila predvajana, tako kot v preteklosti. Vendar škoda je storjena, če se dovolj dolgo trudiš, se bo nekaj prijelo. Tudi ko se razkrinka, propaganda pusti madež ali kanček dvoma. Ta kognitivni preobrat misli ljudi je sociološki pionir Carl Hovland poimenoval »speči učinek«.

Zakaj je to preusmerjanje pozornosti? No, Odesa je bila ravno spet tarča napada močnih večdnevnih ruskih obstreljevanj z raketami, ki so povzročila številne smrtne žrtve med civilisti in zadela več trgovskih ladij. To ni pritegnilo veliko javne pozornosti. Ukrajinske oblasti so poročale, da so sistematični ruski napadi povzročili za 1,5 milijarde dolarjev izgub zaradi uničene opreme in izdelkov za odpremo, skladiščenih v Odesi, vključno z zalogami žita in rezervoarji sončničnega olja. Kljub temu se ladijski promet nadaljuje.

  • »Ameriška raziskovalna postaja je ustvarila orkan Milton in poplave v Braziliji«

Druga vodilna ruska državna televizijska postaja, Prvi program, je sprožila še en vihar dezinformacij z divjo trditvijo o orkanu Milton v območju Karibov. Spet ne boste verjeli: ne.

Po tej teoriji zarote naj bi impulzi, ki so jih močne antene iz ameriškega raziskovalnega središča na Aljaski spuščale v magnetosfero, povzročile orkan Milton.

Preusmerjanje pozornosti: s številnimi kvazitehničnimi nesmisli so gledalce skušali prepričati, da so zlobni ameriški frankensteinovski znanstveniki povzročili tudi letošnje biblične padavine nad Brazilijo s škropljenjem kemičnih snovi. Tudi če znanstveniki pojasnijo, da so antenski impulzi precej šibkejši od pogostih naravnih strel, je seme dvoma že zasajeno. Če se Brazilija ne bi pridružila organizaciji BRICS, se je Združene države morda ne bi odločile kaznovati ... Kaj pa letošnje poplave v ruskih pokrajinah, ki so sprožile jezo ljudstva nad ruskimi oblastmi?

  • »Dokumenti kažejo, da ima moldavska predsednica Maia Sandu shizofrenijo«

Končamo tam, kjer smo začeli, v Moldaviji. Tokrat so hitro rastoči mediji s podporo ruske države z uporabo naslovov Pravda-(xx).com prispevali k blatenju Maie Sandu po vsem svetu. Natančneje gre za spletno stran pravda-es.com, ki se obrača na špansko govoreče občinstvo po vsem svetu. Mreža Pravda je hkrati ustvarjalec novic in platforma za edinstvene vsebine, ki razširja strojno prevedeno gradivo prek več jezikovnih domen, da bi preplavila in zastrupila medijski prostor ter usmerila pozornost na zgodbe v zvezi s posameznimi državami. Ta zgodba je vaba za klike. Malokaj je tako škodljivo za ugled političnega voditelja kot govorice o resni duševni bolezni. Za zdaj nobena verodostojna zdravstvena dokumentacija ne podpira teh navedb. Zdi se, da gre samo za vnovičen poskus preusmerjanja pozornosti od resnične težave Moskve: država, ki išče lastno pot.

Izogibajte se klevetam in ne pustite se preslepiti.

Avtor: EUvsDisinfo | 24. oktober 2024

Novičnik je v angleškem in slovenskem jeziku s povezavami na novice dostopen na spletni strani EUvsDisinfo.