Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob: Slovenska vojska je in bo ključni steber naše državnosti

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je v Šempetru pri Gorici udeležil osrednje proslave ob državnem prazniku dnevu suverenosti, kjer je zbrane tudi nagovoril. Praznik obeležuje odhod zadnjega vojaka JLA iz Slovenije leta 1991 in predstavlja pomemben mejnik v procesu osamosvojitve Slovenije ter dokončne vzpostavitve suverenosti države po osamosvojitvi od nekdanje Jugoslavije.
Govornik na odru gestikulira z roko
1 / 2

Premier je v nagovoru uvodoma povedal, da so veliki koraki pomembni, ko gre za državo, še bolj pa je pomembno to, da jih napravimo po lastni svobodni izbiri in suvereno. »Danes, ko gledamo nazaj, lahko mirno rečemo, da so bili naši takratni koraki pravi. Najprej z odločitvijo na plebiscitu, z osamosvojitvijo in nato odločno obrambo države pred tistimi, ki so nas želeli zadržati v mraku. Zadnje dejanje – odhod tuje vojske - pa se je odvilo prav na današnji dan pred 33 leti. Vse to je pripomoglo, da smo dejansko uresničili svoj stoletni sen. Naužiti se vsega tistega, kar nam je zgodovina stoletja odrekala – miru, svobode, napredka in blaginje,« je povedal premier dr. Golob.

Dodal je, da živimo v času, ko lahko v živo opazujemo razburkano mednarodno dogajanje. »Prav je, da spomin na ta naš zgodovinski trenutek vzamemo tudi kot opomin, kako pomembno je ohranjati vrednote miru in enakopravnosti,« je povedal premier in dodal: »Svet, v katerem živimo, je prepleten s konflikti, nestabilnostmi. Danes so v našem položaju izpred treh desetletji številni drugi narodi sveta. Ne le v Afriki ali na Bližnjem vzhodu, tudi v Evropi. Ozemlja, pripadnost narodom, rasam in religijam so dejavniki, ki so ponekod še vedno pomembnejši od človeškega življenja, tudi otroškega,« je izpostavil. Ob tem je še dodal, da lahko le opazujemo, kako je pri tem tudi mednarodna skupnost. Povedal je, da je bil to tudi odločilni razlog, da sta se vlada in državni zbor z veliko večino odločila za priznanje Palestine.

»Čeprav je bilo takrat dosti govora o tem, da nam to utegnejo naši zavezniki zameriti, na obisku v Združenih državah Amerike nisem na to temo slišal nobene žal besede. Ravno obratno. Pohvalo in to, da tudi Združene države cenijo našo samostojno pot,« je dejal premier in dodal, da je to dodaten dokaz, da nas takrat, ko sledimo svojim vrednotam, nič ne more ustaviti.

Premier dr. Golob se je zahvalil vojakom, policistom in civilistom, ki so pred 33 leti v tistih najtežjih trenutkih tvegali svoja življenja. »Hvala Zvezi veteranov in Združenju Sever. Gre za organizaciji, ki združujeta tedanje pripadnike Teritorialne obrambe in Milice, pa tudi pripadnike Narodne zaščite in Civilne zaščite. Skupaj štejeta več kot 30.000 članov. Svoboda, suverenost in samostojnost bi brez vašega poguma in predanosti ostale le pojmi, ki veljajo za nekatere druge, ki smo jih dotlej z zavidanjem opazovali prek naših zahodnih in severnih meja,« je povedal premier.

V nadaljevanju je premier dr. Golob izpostavil, da je Slovenska vojska bila in bo tudi v prihodnje ključni steber naše državnosti. »Ne le na način, da z mednarodnim sodelovanjem omogoča večjo varnost pri vključevanju v mednarodno skupnost, temveč tudi s svojo vlogo, ki jo je odigrala na humanitarnem področju v civilni zaščiti pri odpornosti in varnosti našega prebivalstva v Sloveniji. Zato je prav, da v prihodnjih letih odločneje povečamo sredstva za modernizacijo tako vojske kot tudi vseh aspektov civilne zaščite in reševanja. Na ta način ne bo samo naložba v varnost in suverenost, ampak bomo s tem pridobili kot celotna družba,« je povedal premier dr. Golob. Ob tem je izpostavil primer nove bolnišnice Petra Držaja, ki ne bo le edinstvena vojaška ustanova, temveč bo omogočala kakovostne zdravstvene storitve celotni družbi.

»25. oktober 1991, dan, ko je zadnji vojak Jugoslovanske ljudske armade zapustil naše ozemlje, je tisti mejnik, ko smo kot država dosegli dejansko suverenost, polno avtonomijo, za katero smo si prizadevali dolga leta,« je povedal premier.

Dodal je: »Prava suverenost se namreč ne kaže v moči nad drugimi, ampak v obvladovanju samega sebe in obvladovanju svojih lastnih potez. Suverenost ni le pravica, ampak tudi odgovornost. In svoboda izbirati je hkrati dolžnost spoštovati izbiro drugih. Najbolj odločilno pa je, da trdno verjamemo v vrednote, ki so nas pripeljale do današnjih dni.«

Premier je ob zaključku povedal, da je današnji dan za vse nas praznik in opomnik, da je mirna in varna prihodnost mogoča za vse, ko smo enotni in močni. »Naj bo človeškost tista magična beseda, ki nam bo pomagala sprejemati odločitve pri vseh naših nadaljnjih, še tako majhnih ali pa na videz nepomembnih korakih v prihodnosti. Slovenija, iskrene čestitke ob dnevu suverenosti,« je zaključil premier dr. Golob.