Skoči do osrednje vsebine

V šestih mesecih izdanih več kot dvanajst tisoč odločb za subvencije v obnovljive vire energije

V šestih mesecih je bilo izdanih več kot dvanajst tisoč pozitivnih odločb za dodelitev nepovratnih sredstev za investicije v obnovljive vire energije in trajnostno mobilnost, največ za sončne elektrarne za samooskrbo. Posameznikom, podjetjem in javnim ustanovam je za izboljšanje energetske učinkovitost na voljo več javnih pozivov za koriščenje nepovratnih sredstev ali ugodnega kreditiranja.

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je v letošnjem letu družbi Borzen zaupalo izvedbo trinajstih javnih pozivov, katerih glavni cilj je učinkovito dodeljevanje nepovratnih finančnih sredstev za investicije v obnovljive vire energije in trajnostno mobilnost. Do danes jih je bilo objavljenih deset, za katere so na Borzenu prejeli več kot šestnajst tisoč vlog. V zgolj šestih mesecih so pozitivne odločbe izdali več kot dvanajst tisočim vlagateljem, največ za sončne elektrarne za samooskrbo.

Številni posamezniki, ki so do konca leta 2023 pri distribucijskem operaterju oddali vlogo za soglasje za priključitev naprave za samooskrbo in si zagotovili možnost obračunavanja električne energije po sistemu neto meritev, so se letos razveselili javnega poziva za dodelitev naložbene pomoči za nakup in vgradnjo sončnih elektrarn za individualno in skupnostno samooskrbo ter baterijske hranilnike, ki ga je objavil Borzen. Na objavljeni javni poziv, po katerem je skupno na voljo 14 milijonov finančnih sredstev, se je do danes odzvalo več kot osem tisoč vlagateljev. Od teh jih je več kot 86 odstotkov že prejelo pozitivne odločbe, s katerimi je bilo do zdaj dodeljenih 5,6 milijona evrov nepovratnih sredstev. Večina vlagateljev odločitev o obravnavani vlogi prejme najkasneje v enem mesecu od oddaje vloge.

Veliko zanimanja za nepovratna finančna sredstva za investicije v obnovljive vire energije izkazujejo tudi pravne osebe, za katere sta bila v letošnjem letu objavljena dva javna poziva, prvega pa je Borzen objavil že oktobra lani. Pozitivne odločbe za oddane vloge je do danes prejelo skoraj dva tisoč vlagateljev, med katere je bilo razdeljenih več kot 80 milijonov evrov.

S ciljem spodbujanja daljših poti in dnevnih poti na delo z brezemisijskimi vozili ima Borzen v sklopu novoustanovljenega centra za spodbujanje prehoda na alternativna goriva v prometu odprte štiri javne pozive, za mestna in tovorna e-kolesa, e-vozila za fizične osebe in e-vozila za pravne osebe ter javni poziv za dodeljevanje nepovratnih finančnih spodbud za nakup ali predelavo tovornih vozil in avtobusov na sintetični plin in biometan ter s pogonom na elektriko in vodik. V pripravi pa so še javni pozivi za nakup električnih polnilnih mest za električna vozila, razvoj vseevropskega prometnega omrežja (TEN-T) ter javni poziv, vezan na nepovratne finančne spodbude za stroške nadgradenj tovornih vozil z aerodinamičnimi deli za zmanjšanje zračnega upora. S področja trajnostne mobilnosti je Borzen vlagateljem na podlagi več kot štiri tisoč štiristo izdanih pozitivnih odločb dodelil skoraj 6 milijonov evrov nepovratnih sredstev, do konca leta 2026 pa jih bo na voljo še približno 21 milijonov.

Po besedah direktorice Borzena Mojce Kert so »v Borzenu izjemno zadovoljni, da nam je uspelo v kratkem času zasnovati procese oddaje in obdelave vlog na način, ki omogoča enostavno oddajo vlog, hitro obdelavo in ažurno komunikacijo z vlagatelji, ko je ta potrebna.«

Tako posamezniki kot podjetja in javne ustanove, ki želijo izboljšati svojo energetsko učinkovitost in si s tovrstnimi vlaganji znižati prihodnje stroške energetske oskrbe, lahko za nepovratna sredstva ali ugodno kreditiranje preverijo tudi odprte javne pozive Eko sklada.

Fizičnim osebam so v okviru javnega poziva za energetsko obnovo stavb na voljo nepovratna sredstva za naložbe v ukrepe kot so vgradnja solarnega sistema v stavbi, kurilne naprave na lesno biomaso in toplotne črpalke za centralno ogrevanje stavbe, zamenjava ali vgradnja toplotne postaje za priklop na sistem daljinskega ogrevanja eno ali dvostanovanjske stavbe, vgradnja energijsko učinkovitih lesenih oken v starejši stavbi, toplotna izolacija fasade in toplotna izolacija tal na terenu ali tal nad neogrevanim prostorom/kletjo v starejši eno ali dvostanovanjski stavbi, toplotna izolacija ravne strehe, poševne strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru/podstrešju v starejši stavbi, vgradnja prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka v stavbi.

Fizičnim in pravnim osebam Eko sklad ponuja nepovratna sredstva za skupne naložbe večje energijske učinkovitosti starejših stavb s tremi ali več posameznimi deli stavbe, in sicer v toplotno izolacijo zunanjih sten, tal nad zunanjim zrakom ali zunanjih sten proti terenu, toplotno izolacijo ravne strehe, poševne strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru/podstrešju, toplotno izolacijo tal na terenu ali tal nad neogrevanim prostorom/kletjo, optimizacijo sistema ogrevanja. Fizičnim in pravnim osebam so na voljo tudi nepovratna sredstva za nove naložbe v zamenjavo starih kurilnih naprav v skupnih kotlovnicah stavb s tremi ali več posameznimi deli, in sicer s kurilno napravo na lesno biomaso, z ogrevalno toplotno črpalko, solarnim ogrevalnim sistemom, s toplotno postajo za priklop na sistem daljinskega ogrevanja. Na obeh pozivih prejemnikom denarne socialne pomoči in/ali varstvenega dodatka Eko sklad omogoča stoodstotno nepovratno finančno spodbudo za njihov delež stroška pri investiciji skupnih naložb.

Eko sklad že vrsto let prispeva k zmanjševanju energetske revščine prek javnih pozivov in drugih ukrepov. Energetsko revnim gospodinjstvom v okviru aktualnega Javnega poziva ZER 2024 Eko sklad omogoča stoodstotno nepovratno finančno spodbudo v višini do 18.000 evrov za investicije v ukrepe energetske prenove stavb. Prejemnikom izredne denarne socialne pomoči ali denarne socialne pomoči in/ali varstvenega dodatka je namenjen projekt ZERO – zmanjševanje energetske revščine občanov, ki se izvaja v okviru mreže ENSVET.

Fizičnim osebam sta namenjena dva pilotna razpisa za prenovo starejših večstanovanjskih stavb.

Z namenom spodbuditi trajnostno gradnjo Eko sklad namenja fizičnim osebam nepovratna sredstva za nove naložbe v skoraj ničenergijske (sNES+) stavbe. Spodbude za skoraj ničenergijske stavbe so na voljo tudi gospodarstvu, in sicer v obliki nepovratnih sredstev in kredita.

Podjetjem sta na voljo dva javna poziva za nepovratna sredstva: javni poziv za izvedbo energetskega pregleda stavbe, procesov in transporta v podjetju ali za uvedbo sistema upravljanja z energijo in javni poziv za ukrepe učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov energije.

Tudi lokalnim skupnostim so na voljo nepovratna sredstva za energetsko obnovo stavb. Občine se lahko odločijo za nakup novih okolju prijaznih vozil za prevoz potnikov in šolarjev z nepovratnimi sredstvi Eko sklada in s tem izboljšajo trajnostno mobilnost svojih prebivalcev.

Poleg nepovratnih finančnih spodbud Eko sklad ponuja tudi ugodno kreditiranje. Fizičnim osebam je trenutno na voljo javni poziv za kreditiranje nakupa okolju prijaznih vozil s fiksno obrestno mero, ki je nižja od tržnih obrestnih mer in znaša 3,5 odstotka. Predvidena je tudi spremenljiva obrestna mera: trimesečni EURIBOR + 1,5 odstotka. Nov javni poziv za ostale okoljske naložbe za fizične osebe bo Eko sklad objavil sredi novembra 2024. 

Pravnim osebam je na voljo javni poziv za kreditiranje okoljskih naložb v zmanjšanje emisij toplogrednih plinov in drugega onesnaževanja zraka, gospodarjenje z odpadki, varstvo voda in učinkovito rabo vode, odvajanje odpadnih vod ali oskrbo s pitno vodo ter začetne naložbe v okoljske tehnologije s spremenljivo obrestno mero: trimesečni EURIBOR + najmanj 1 odstotek ali fiksno obrestno mero: najmanj 2,8 odstotka.

Občinam sta za financiranje okoljskih naložb na voljo dva javna poziva. Prvi je namenjen kreditiranju okoljskih naložb v zmanjšanje onesnaževanja zraka, gospodarjenje z odpadki, varstvo voda in učinkovito rabo vode in odvajanje odpadnih vod ali oskrbo s pitno vodo, drugi pa kreditiranju naložb v gradnjo novih skoraj ničenergijskih stavb splošnega družbenega pomena. Za gradnjo skoraj ničenergijskih stavb je kredit po spremenljivi obrestni meri trimesečni EURIBOR + 0 odstotka, za ostale namene okoljskih naložb pa je obrestna mera prav tako spremenljiva, določena kot trimesečni EURIBOR + 1 odstotek, z odplačilno dobo do 20 let za vse naložbe.