Skoči do osrednje vsebine

Nadzor podjetij, ki delajo in trgujejo s fluoriranimi toplogrednimi plini

Inšpektorji za okolje so letos izvedli akcijo usmerjenih nadzorov, v katero so zajeli 223 pooblaščenih podjetij, ki vzdržujejo oziroma nameščajo opremo, ki vsebuje fluorirane toplogredne pline ali dajejo na trg fluorirane toplogredne pline.

Seznam zavezancev za leto 2022, ki niso poročali in pri katerih naj bi inšpektorji za okolje izvedli nadzor v usmerjeni akciji je inšpektoratu predlagala Agencija za okolje (ARSO). Vzdrževalci avtoklim, hladilnih enot tovornjakov hladilnikov, hladilnikov priklopnikov in druge premične opreme ter upravljavci električnih stikalnih mehanizmov morajo Agenciji za okolje najpozneje do 31. marca tekočega leta poslati letno poročilo za preteklo leto o polnitvi ob namestitvi opreme, dopolnjevanju in zajemu fluoriranih toplogrednih plinov ter o oddaji odpadnih fluoriranih toplogrednih plinov. Oseba, ki daje na trg fluorirane toplogredne pline, pa mora poročati o vrstah in količinah prodanih fluoriranih toplogrednih plinov. Pomembno je, da je poročilo treba oddati tudi v primeru, če v preteklem letu zavezanec ni imel količin plinov – to se vpiše pod opombe.  Na seznamu, ki ga je inšpektoratu predlagala agencija, je bilo 157 pooblaščenih podjetjih, 64 vzdrževalcev avtoklim in dva trgovca.

V inšpekcijskih postopkih je bilo ugotovljeno, da 24 zavezancev (vzdrževalcev avtoklim in trgovcev) od predlaganih 223 ni več vpisanih v sodni register AJPES. Še nekaj jih je v postopku stečaja. 

Inšpektorji so kršitve ugotovili v 135 primerih. V šestih primerih so ugotovili tudi kršitve drugih predpisov, ki jih nadzirajo okoljski inšpektorji.

  • Pri 157 obravnavanih pooblaščenih podjetjih so kršitve ugotovili v 86  primerih. V 17 primerih inšpekcijski postopek še ni končan, 17 zavezancev je izbrisanih iz sodnega registra AJPES ali pa so v postopku stečaja, v 37 primerih pa kršitve niso bile ugotovljene.
  • Pri 64 obravnavanih vzdrževalcih avtoklim so inšpektorji kršitve ugotovili v 47 primerih, v petih primerih inšpekcijski postopek še ni bil končan, v sedmih primerih je bilo ugotovljeno, da zavezancev ni več v sodnem registru AJPES ali pa so v postopku stečaja, v petih primerih pa kršitve niso bile ugotovljene.
  • Kršitve so inšpektorji ugotovili tudi pri obeh obravnavanih trgovcih.

V večini primerov so zavezanci odpravili kršitev še pred izrekom inšpekcijskega ukrepa. So pa inšpektorji vzporedno z inšpekcijskim oziroma posebej uvedli tudi prekrškovne postopke. Do sedaj je bilo uvedenih 83 prekrškovnih postopkov, vendar imajo inšpektorji na voljo dve leti, da po ugotovljeni kršitvi uvedejo prekrškovni postopek. Do sedaj je bilo v prekrškovnih postopkih izdanih 54 opominov in 19 opozoril (zaradi lažjih kršitev ter takojšnje odprave le-teh globe za enkrat niso bile izrečene). Vsi prekrškovni postopki tudi še niso končani oziroma zaključeni. V 22 primerih pa tudi sam inšpekcijski postopek še ni bil končan.