Skoči do osrednje vsebine

Onemogočanje dela UNRWA hud udarec mednarodnemu pravu in Ustanovni listini Združenih narodov

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je globoko zaskrbljeno zaradi sprejema zakona v izraelskem Knesetu, s katerim izraelske oblasti prekinjajo stike z Agencijo Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem na Bližnjem vzhodu (UNRWA) in ji preprečujejo opravljanje vseh dejavnostih na območju Gaze in Zahodnega brega, vključno z vzhodnim Jeruzalemom.

»Zakon, ki onemogoča delo agencije, je bianco menica za poglabljanje že tako grozljive humanitarne krize v Gazi. Gre za hud udarec mednarodnemu pravu in Ustanovni listini Združenih narodov. Onemogočanje dela agencije odpira vrata za dodatno destabilizacijo razmer in močno ogroža možnost za rešitev dveh držav. Izrael zato ponovno pozivamo k spoštovanju Ustanovne listine, resolucij Varnostnega sveta in Generalne skupščine za nemoteno izvajanje mandata agencije,« je ob sprejetju zakona v izraelskem Knesetu povedala ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon. Ministrica je poudarila tudi nujnost spoštovanja mednarodnega humanitarnega prava, vključno z omogočanjem varnega in neoviranega razdeljevanja humanitarne pomoči v zadostnih količinah ter zagotavljanju varnosti humanitarnega osebja.

Agencija Združenih narodov za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev na Bližnjem vzhodu (angleško The United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees – UNRWA), ki je bila ustanovljena z resolucijo Generalne skupščine Združenih narodov leta 1949, zagotavlja življenjsko pomembne storitve za milijone palestinskih beguncev v Palestini, Jordaniji, Libanonu in Siriji, posebej na področju izobraževanja, zdravstvenega varstva in socialne pomoči. Pri odzivanju na humanitarno krizo v Gazi ima osrednjo in nenadomestljivo vlogo, kjer s svojimi zmogljivostmi in osebjem omogoča delovanje tudi drugih humanitarnih organizacij.

Slovenija od začetka konflikta v Gazi močno podpira delo UNRWA in izpostavlja nujnost ustreznega financiranja za izvajanje mandata agencije. Na pobudo Slovenije, Jordanije in Kuvajta so bile julija 2024 oblikovane Skupne zaveze do UNRWA, katerim se je pridružilo 123 držav, vključno z vsemi članicami Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov. Slovenija je v tem času tudi bistveno povečala finančne prispevke UNRWA, od oktobra 2023 je agenciji namenila 2.550.000 evrov.

Slovenija poudarja pomen doslednega spoštovanja načel nevtralnosti in neodvisnosti agencije in podpira akcijski načrt UNRWA za celovito izvajanje priporočil neodvisne preiskovalne skupine pod vodstvom Catherine Colonna, objavljenih aprila 2024.